Εξαγγελία Φίλη για διορισμούς το 2017

Εξαγγελία Φίλη για διορισμούς το 2017

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών για τον Σεπτέμβριο του… 2017 υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος δέχεται τα πυρά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Μάλιστα, για σήμερα (12 το μεσημέρι) έχει προγραμματισθεί η πρώτη κινητοποίηση για τη νέα σχολική χρονιά στο υπουργείο, με αίτημα την απόσυρση της απόφασης για τον νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου σχολείου.

Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί. Θα είχαν γίνει φέτος αν είχε τελειώσει η αξιολόγηση εγκαίρως. Τώρα τελείωσε η αξιολόγηση και μπορούμε να δεσμευθούμε ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει διάλογος για το νέο σύστημα διορισμών, διότι «το παλιό σύστημα τέλειωσε. Οποιος λέει κάτι άλλο, λέει ψέματα. Το σύστημα των δύο πινάκων κατέπεσε νομικά με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», όπως είπε. Η θέση αυτή οδηγεί σε νέο σύστημα διορισμών υπό την εποπτεία και με κριτήρια του ΑΣΕΠ.

Η συνάντηση με τον Σύλλογο έγινε λόγω των αντιδράσεων για την τροπολογία του υπουργείου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς χωρίς σπουδές πάνω στην ειδική αγωγή να διδάξουν σε σχετικές δομές. Ο κ. Φίλης απέδωσε την ερμηνεία της τροπολογίας σε παραπληροφόρηση και στο ίδιο πλαίσιο θυμήθηκε να κατηγορήσει για παραπληροφόρηση τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΔΟΕ για δηλώσεις τους σχετικά με την κατάργηση του διευρυμένου προγράμματος ολοήμερου σχολείου και των Τμημάτων Ενταξης, αντιστοίχως. Μάλιστα, ο κ. Φίλης μίλησε για προσλήψεις 9.100 αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή, κατά περίπου 1.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, η ΔΟΕ επιμένει, τονίζοντας ότι «η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να κάνει την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς να ξεχάσουν ότι η προσπάθεια ομαλής έναρξης στηρίζεται αποκλειστικά στην “αναμόρφωση” του προγράμματος, η οποία μοναδικό στόχο έχει τη δραστική εξοικονόμηση ωρών των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ανάγκες σε προσλήψεις». Μάλιστα, επιτίθεται στο υπουργείο, λέγοντας ότι «με την πραξικοπηματικού χαρακτήρα εγκύκλιό του καλεί τα ΠΥΣΠΕ να συνεδριάσουν έως την Τρίτη 30/8, προκειμένου να αποφασίσουν για την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες. Είναι σαφής ο στόχος. Να υπολογιστούν “πλεονάζοντες συνάδελφοι” εδώ και τώρα (όταν όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό πρακτικά και λειτουργικά μετά την 1η Σεπτεμβρίου) στη βάση των υπουργικών αποφάσεων για το ενιαίο ολοήμερο που αλλάζουν άρδην τη λειτουργία και τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς». Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρόσθεσε ότι «το ΠΥΣΔΕ Ηλείας ανακάλυψε 170 συναδέλφους που “περισσεύουν”», όταν η περυσινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πάνω από 25.000 κενά και έκλεισε με 3.000 κενά που δεν καλύφθηκαν».

Τέλος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Γερμανίας διαμαρτύρεται διότι εκεί ξεκίνησε το σχολικό έτος, αλλά «οι μαθητές βρήκαν ελάχιστους εκπαιδευτικούς, αφού το υπουργείο λόγω της προχειρότητας και της έλλειψης ανθρωπιάς που το χαρακτηρίζει, ανακάλεσε 16 εκπαιδευτικούς οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία παράτασης αποσπάσεων, χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία. Οι περισσότεροι έχουν σύζυγο μόνιμα εγκατεστημένο/η στο εξωτερικό, και θα εργάζονταν μόνο με τις τακτικές τους αποδοχές», άρα χωρίς επιμίσθιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή