Τα 2.000 σπίτια χωρίς μετρητή νερού, οι οφειλές ετών και το μπουγιουρντί

Τα 2.000 σπίτια χωρίς μετρητή νερού, οι οφειλές ετών και το μπουγιουρντί

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπουγιουρντί έως και 97 ευρώ για το νερό κλήθηκαν να πληρώσουν μέσα στον Αύγουστο οι κάτοικοι της Καλλονής και των γύρω χωριών, εφάπαξ και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να έχει μετρηθεί η κατανάλωσή τους. Το τελευταίο, ωστόσο, οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι συμβαίνει χρόνια, αφού 2.000 νοικοκυριά δεν έχουν καν ρολόι-μετρητή και ακόμα περισσότερα πλήρωναν τους λογαριασμούς «κατά βούληση», με αποτέλεσμα η συσσωρευμένη οφειλή να μετακυλίεται στους κατοίκους της πόλης της Μυτιλήνης. Δύο υπάλληλοι της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ), οι οποίοι επιφορτίστηκαν με τη μέτρηση της κατανάλωσης, παραιτήθηκαν και κανείς δεν θέλησε να πάει στη θέση τους. Ετσι, έφτασε το εφάπαξ μπουγιουρντί…

Οι πληττόμενοι Καλλονιάτες συγκεντρώθηκαν έπειτα από πρωτοβουλία δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν άμεσα να γίνει υδρομέτρηση. Σε ήπιους τόνους οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΛ πρότειναν, κατόπιν συνεννόησης, οι κάτοικοι που αδικούνται να ζητήσουν διακανονισμό ή κοινωνικό τιμολόγιο.

Πριν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι κάτοικοι πλην του Δήμου Μυτιλήνης που τους παρείχε υδροδότηση η ΔΕΥΑΜ, πλήρωναν στον εκάστοτε δήμο τους λογαριασμούς νερού. Ας σημειωθεί ότι ήταν 13 οι Καποδιστριακοί Δήμοι έναντι του σημερινού ενός Δήμου Λέσβου. Με την αλλαγή του αυτοδιοικητικού μοντέλου η ΔΕΥΑΛ ανέλαβε σταδιακά όλους τους δήμους, διαπιστώνοντας αφενός αρκετά χρέη ύδρευσης από πλευράς δημοτών, αλλά και τεράστιες ελλείψεις σε υδρομετρητές. Ελεγε, για παράδειγμα, στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, Νίκος Ιππιώτης, ότι ακόμη και σήμερα, «σε ένα μόνο χωριό δεν υπάρχουν 400 παροχές (σ.σ. ρολόγια) στα νοικοκυριά, τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν». Το ποσό που ζητεί με τον λογαριασμό η ΔΕΥΑΛ αντιστοιχεί στους μήνες μεταξύ Φεβρουαρίου του 2015 και Ιουλίου του 2016. «Καταλαβαίνουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό είναι μεγάλο λόγω της οικονομικής κρίσης, από την άλλη όμως για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι και αδικαιολόγητο. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι κάποια νοικοκυριά, επιχειρήσεις ή μπαχτσέδες δεν πλήρωναν νερό επί χρόνια», λέει ο κ. Ιππιώτης.

Ας σημειωθεί ότι στην ίδια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν προ δύο ετών οι κάτοικοι του Πλωμαρίου και των πέριξ χωριών που δεν είχαν λάβει έως τον Αύγουστο του 2014 λογαριασμό επί τέσσερα χρόνια. Για οχτώ τετράμηνα καλούνταν μερίδα Πλωμαριτών να καταβάλει εφάπαξ 425 ευρώ. Ηταν η εποχή που διαπιστώθηκε από τον φορέα ότι οι ανείσπρακτες οφειλές από όλη τη Λέσβο πλην της πρωτεύουσας ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. ευρώ, με την προηγούμενη δημοτική αρχή να απαντά ότι δεν είχε ικανό αριθμό υπαλλήλων για να πραγματοποιήσει τις μετρήσεις.

Στη συνάντηση των Καλλονιατών προ δύο εβδομάδων με θέμα το ύψος του λογαριασμού παραβρέθηκαν μέλη της τοπικής κοινότητας και των τοπικών συμβουλίων Καλλονής και Δαφίων, και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, «Αλλος Δρόμος», Στράτος Γεωργούλας και «Αδέσμευτος Συνδυασμός», Στράτος Κυρατζής. «Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ανεξαρτήτως των τ.μ. που καλύπτουν, των μελών οικογενειακού τους ιστού και της κατανάλωσης βάσει υδρομετρητών, μία τιμή, κοινή για όλους που δεν είναι πραγματική, αλλά εικονική και αυθαίρετη», ανέφεραν. Στον λογαριασμό αναφέρεται 36,20 ευρώ αξία νερού, χρέωση συντήρησης υδρομέτρου 8,40 ευρώ και τέλος αποχέτευσης 10,86 ευρώ.

Εξισώνονται, λένε οι κάτοικοι, «οι μεγάλοι με τους μικρούς καταναλωτές, οι επιχειρήσεις με τα νοικοκυριά, τα κλειστά εδώ και χρόνια σπίτια με τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων» και ζητούν την τοποθέτηση υδρομέτρων, αντικατάσταση των σπασμένων και τιμολόγια με εισοδηματικά κριτήρια.

Η ιδιομορφία

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Αντώνης Γιαννάκης, ανέφερε στην «Κ» την ιδιομορφία της κατάστασης, εξηγώντας ότι στην Καλλονή και στα γύρω χωριά υπάρχουν 2.000 σπίτια χωρίς ρολόι: «Μέχρι πρότινος πλήρωναν κάποιοι –όχι όλοι– 20 ευρώ ετησίως και τα σπασμένα τα πλήρωναν οι Μυτιληνιοί. Η εταιρεία όρισε για την Καλλονή δύο καταμετρητές (σ.σ. εργαζόμενους), οι οποίοι παραιτήθηκαν». Και πρόσθεσε: «Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ αποφάσισε ότι πρέπει να έχει κάποιο εισόδημα, καθώς μέσα στο 2016 μόνο έχει δαπανήσει 350.000 ευρώ για επισκευές βλαβών». Από την άλλη αναγνώρισε ότι με το ύψος του εν λόγω λογαριασμού, «ενδεχομένως κάποιοι να αδικούνται, δεν είναι το ίδιο ένα κλειστό σπίτι με μια οικογένεια, ή ένα νοικοκυριό με μια καφετέρια ή ένα ελαιοτριβείο». Για τον λόγο αυτό, «όπως ανακοίνωσα και στο δημοτικό συμβούλιο, η ΔΕΥΑΛ θα ακολουθήσει κοινωνική πολιτική, θα λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους, θα προτείνει διακανονισμό και ελάχιστα έως μηδαμινά τέλη ή και λογαριασμούς για τα κλειστά σπίτια και τα νοικοκυριά με οικονομικά προβλήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή