Πτώση στις τιμές των ενοικίων διαπιστώνουν οι νεοεισακτέοι φοιτητές

Πτώση στις τιμές των ενοικίων διαπιστώνουν οι νεοεισακτέοι φοιτητές

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση έως 11% στις τιμές των ενοικίων για τους φοιτητές σε σχέση με το 2015 διαφαίνεται από το πρώτο κύμα αναζητήσεων στις διαδικτυακές αγγελίες. Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών, οι νεοεισακτέοι άρχισαν να ερευνούν την αγορά ακινήτων. «Σε δείγμα περίπου 40.000 φοιτητικών κατοικιών πανελλαδικά, η μέση πτώση της τιμής ανά τετραγωνικό είναι 11,7% το 2016 σε σχέση με ένα χρόνο πριν», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός που διευθύνει ιστοσελίδες αγγελιών για ακίνητα. Με βάση τις αναζητήσεις της τελευταίας εβδομάδας, οι φοιτητές ψάχνουν κυρίως για επιπλωμένα διαμερίσματα (συνήθως δυάρια ή γκαρσονιέρες) κοντά στη σχολή, και το σύνηθες ανώτατο όριο τιμής ενοικίου στη μηχανή αναζήτησης είναι τα 300 ευρώ.

«Η αναζήτηση κατοικίας είναι δύσκολη και απαιτητική υπόθεση», λέει στην «Κ» η μεσίτρια Αντωνία Δασκαλάκη, μέλος του πανελλήνιου δικτύου μεσιτών, που ειδικεύεται στην Αθήνα. «Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με όσα βρίσκονται εκτός κέντρου». Η κ. Δασκαλάκη συστήνει σε όσους ψάχνουν για σπίτι να δίνουν έμφαση στη «γειτονιά», δηλαδή να υπάρχει ως κριτήριο επιλογής η θέση του σπιτιού κοντά σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες και με τακτική συγκοινωνία. Στην Αθήνα η μέση τιμή για ένα ακίνητο του κέντρου 65 τ.μ. διαμορφώνεται στα 5,03 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας μείωση 17,9% – πέρυσι η τιμή ανά τετραγωνικό ανερχόταν στα 6,13 ευρώ.

Τη διακύμανση των τιμών μπορεί να την επηρεάζουν απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως στη Λάρισα και τον Βόλο, όπου φέτος η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας θα είναι δύσκολη για γονείς και φοιτητές όπως λέει στην «Κ» η Λαρισαία μεσίτρια Καράλη Ευθυμία. «Την άνοιξη συγχωνεύτηκαν κάποια στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα πολλά νεαρά στελέχη του στρατού να έρθουν σε μονάδες της Λάρισας. Οι περισσότεροι νοίκιασαν κατοικίες μέχρι 60 τ.μ. κοντά στο κέντρο, όπου αναζητούν σπίτι και οι φοιτητές». Οπως συμπληρώνει η ίδια, αυτή η αιφνίδια ζήτηση έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να ανεβάσουν τις τιμές των ακινήτων που απευθύνονται σε φοιτητές.

Στη Θεσσαλονίκη τη σχέση τιμής και ακινήτου φαίνεται να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό η ενεργειακή αυτάρκεια του διαμερίσματος. Αν δηλαδή το σπίτι διαθέτει αυτόνομο αέριο ή κεντρική θέρμανση. Η διαφορά στην τιμή των δύο περιπτώσεων είναι κοντά στα πενήντα με εξήντα ευρώ, όπως λέει στην «Κ» ο μεσίτης Γιάννης Κιοσέογλου. «Από την Αγ. Δημητρίου μέχρι την Εγνατία τα σπίτια διαθέτουν στην πλειονότητά τους κεντρική θέρμανση και αυτό τα καθιστά οικονομικότερα σε σχέση με τα διαμερίσματα που βρίσκονται στη Μαρτίου, την Τούμπα και το ιστορικό κέντρο, τα οποία διαθέτουν τα περισσότερα φυσικό αέριο». Τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη εμφανίζουν μείωση κατά 13% σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή η τιμή του τ.μ. ανέρχεται σε 5,06 ευρώ αντί 5,82/τ.μ. Στην περιοχή του Θερμαϊκού, όπου βρίσκονται τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τα σπίτια είναι μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο κέντρο, ωστόσο η τιμή είναι οικονομικότερη αφού η τιμή ανά τετραγωνικό ανέρχεται στα 4,48 ευρώ.

Πρόβλημα θέρμανσης

Στα Γιάννενα, από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Νταμπό, υπάρχει το πρόβλημα της θέρμανσης, αφού πολλές οικοδομές επιλέγουν να μην βάλουν πετρέλαιο. «Οι ενδιαφερόμενοι που ψάχνουν κατοικία στα Γιάννενα πρέπει να ξεκαθαρίζουν εξαρχής το ζήτημα της θέρμανσης προκειμένου να έχουν λύσει το πρόβλημα στον βαρύ χειμώνα της πόλης».

Η έμπειρη Πατρινή μεσίτρια Ματίνα Κουντουρή συνιστά στους φοιτητές να μην κάνουν επιπόλαιο ψάξιμο και να αφιερώσουν χρόνο στην αναζήτηση της ιδανικής κατοικίας. «Πρέπει να τα υπολογίζουν όλα! Από την απόσταση της σχολής μέχρι τη νυχτερινή ζωή. Ενα φοιτητικό διαμέρισμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ενοίκου. Οι παρέες και οι βόλτες, ιδιαίτερα εδώ στην Πάτρα, είναι σύνηθες φαινόμενο, άρα ένα άβολο σπίτι θα δυσκολέψει την αρχή». Στην Πάτρα οι τιμές των σπιτιών δεν ξεπερνούν τα 4,94 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα φοιτητικά ακίνητα μέχρι 50 τ.μ. Στην Κομοτηνή έχει σημειωθεί πτώση στα ενοίκια κατά 10%, διαμορφώνοντας τη μέση τιμή για ένα ακίνητο 50 τ.μ. στα 5,42/τ.μ., ενώ στην Αλεξανδρούπολη η τιμή έχει πέσει 22% και από τα 6,01 το 2015 έφθασε στα 4,67 ευρώ ανά τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή