Η «οδύσσεια» ενός σχολείου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνειρο των χιλιάδων Ελλήνων του Μονάχου να αποκτήσουν ιδιόκτητο σχολείο για τα παιδιά τους δείχνει να ξεθωριάζει, καθώς το ελληνικό κράτος αποδεικνύεται ανίκανο να αξιοποιήσει την έκταση που παραχώρησε προς τον σκοπό αυτό ο δήμος της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη δωρεά, το 2001, του οικοπέδου από τη δημοτική αρχή της «Αθήνας του Ισαρ», στην περιοχή Berg am Laim, για να ανεγερθεί εκεί ελληνικό σχολείο προς στέγαση 700 μαθητών της ομογένειας που αριθμεί 28.000 μετανάστες, ο δήμος ζητάει πάλι πίσω τον χώρο και μάλιστα αξιώνει από την Ελλάδα να πληρώσει για το κόστος κάποιων ημιτελών εργασιών.

Ο λόγος που οι Γερμανοί κάνουν έξωση στο ελληνικό κράτος και θέλουν να πάρουν πίσω τη δωρεά; Σε όσες προθεσμίες και παρατάσεις δόθηκαν από τη δημοτική αρχή, η ελληνική πλευρά δεν αξιώθηκε να ανεγείρει σχολείο και πλέον η έκταση κινδυνεύει να χαθεί.

Μια ύστατη ευκαιρία για να σωθεί η πρωτοβουλία έχει δοθεί από γερμανικής πλευράς για τις αρχές Σεπτεμβρίου και μένει να αποδειχθεί αν το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα είναι σε θέση να την εκμεταλλευθεί ή θα εξακολουθήσουν τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών να κάνουν μαθήματα σε μισθωμένα κτίρια, διάσπαρτα στη μεγαλούπολη του Μονάχου, κάποια εκ των οποίων μάλιστα κρίνονται και ακατάλληλα.

Στην κοινωνία του Μονάχου, που διακρίνεται για υψηλό φιλελληνισμό – (αυτο)αποκαλείται «Αθήνα του Ισαρ»– η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια χώρα ανοργάνωτη, ανίκανη να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες, ακόμα και όταν αυτές τις προσφέρονται «στο πιάτο». Τόσο εντυπωσιάζουν οι ελληνικοί χειρισμοί που η εφημερίδα του Μονάχου Suddeutsche Zeitung αφιέρωσε εκτεταμένο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Εξωση για ελληνικό σχολείο στο Μόναχο», στο οποίο τονίζεται πως «εξαιτίας μη έγκαιρης κατασκευής του κτίσματος η Ελλάδα απώλεσε τα δικαιώματά της επί του οικοπέδου…».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2001 ο δήμος του Μονάχου παραχωρεί στο ελληνικό κράτος δημοτική έκταση για την ανέγερση σχολείου και στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση όλα τα έγγραφα στα οποία υπογραμμιζόταν ότι η έκταση θα ανήκε στην Ελλάδα εφόσον κτιζόταν εκεί και λειτουργούσε σχολείο. Στην Αθήνα η δωρεά των Γερμανών θα περιπέσει στον λαβύρινθο της κρατικής ανοργανωσιάς, καθώς έπρεπε να ξεκαθαριστεί το ποιος έχει την αρμοδιότητα να υλοποιήσει τους όρους της προσφοράς και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη των εργασιών. «Η μακρά αδράνεια προκάλεσε την καταγγελία από πλευράς της πόλης του Μονάχου, η οποία ήθελε να της επιστραφεί η παραχωρηθείσα έκταση, γεγονός που ώθησε την ελληνική πλευρά να ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες τον Μάιο του 2014. Ωστόσο, οι προθεσμίες που είχαν τεθεί (Δεκέμβριος 2015 με δικαίωμα παράτασης έως 6 μήνες) δεν τηρήθηκαν από την Ελλάδα. Παρότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης υπέβαλαν δήλωση προθέσεων για τη χρηματοδότηση του έργου, συμφώνησαν στην ανάκλησή του, σεβόμενοι την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης», σημειώνει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα.

«Ο δήμος όρισε ως τελευταία προθεσμία την 9η Σεπτεμβρίου για να καταθέσουμε ως Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του σχολείου και αποδείξεις ότι υπάρχουν τα χρήματα. Τον Οκτώβριο θα συνέλθει η ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου και εκεί θα κριθούν όλα. Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το οικόπεδο και θα είναι κρίμα για τους Ελληνες και ντροπή για την πατρίδα μας. Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να σταθεί αντάξιο των περιστάσεων», είπε στην «Κ» ο πρωτοπρεσβύτερος της ορθοδόξου εκκλησίας στο Μόναχο, κ. Απόστολος Μαλαμούσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή