Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές προς Λέσβο, Χίο, Κω

Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές προς Λέσβο, Χίο, Κω

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων καταγράφηκε τα ξημερώματα σήμερα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε Λέσβο, Χίο και Κω έφτασαν περισσότερα από 300 άτομα.

Με βάση τη μέχρι τώρα καταγραφή, η οποία προφανώς και συνεχίζεται, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η Περιφέρεια, στη Λέσβο αποβιβάστηκαν 176 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 89 ενώ περισσότεροι από 50 κατέληξαν στην Κω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξημένες αυτές αφίξεις, που επιβεβαιώνουν στελέχη της αυτοδιοίκησης, δεν καταγράφονται στο σημερινό δελτίο που εξέδωσε η κυβέρνηση, καθώς καταγράφονται 124 αφίξεις στη Λέσβο και 25 στην Κάλυμνο.

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, σε μία συγκυρία που η τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας μοιάζει αμφίβολη, προκαλεί ανησυχία στις ελληνικές αρχές.

Παρά την εικόνα ελέγχου που προβάλλεται, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν – σε κατ' ιδίαν συζητήσεις – τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο νέου κύματος μετανάστευσης προς την Ελλάδα αλλά και την ανησυχία τους για τις εξαντλημένες αντοχές του μηχανισμού να υποδεχθεί και διαχειριστεί τόσο τον σημερινό αριθμό διαμενόντων, που ξεπερνούν τις 58.000, όσο και νέες αυξημένες ροές. Ανάλογοι προβληματισμοί διατυπώνονται και από στελέχη της αντιπολίτευσης και δεν είναι προς τούτο τυχαία η προ ημερών συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. Δημ. Αβραμόπουλο.

Μιλώντας στην «Κ» η Περιφερειάρης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου επεδίωξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «παρατηρήσιμη αύξηση που καθιστά αναγκαία την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών».

Σύμφωνα, άλλωστε με τις επίσημες καταγραφές μέχρι το πρωί της Δευτέρας ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανερχόταν σε 11.690 όταν οι δομές μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 7.450 άτομα. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών καταγράφεται στη Λέσβο, όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν τους 5.059 και ακολουθεί η Χίος με 3.221 και η Σάμος με 1.341. Στην Κω βρίσκονταν το πρωί της Δευτέρας στα κέντρα φιλοξενίας 1.242 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα πάντως ανέρχεται σε 58.483.

Η πίεση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν αναμένεται να αποσυμφορηθεί άμεσα, καθώς τα νέα κέντρα φιλοξενίας θα είναι έτοιμα σταδιακά έως τα Χριστούγεννα αντίθετα με τον αρχικό προγραμματισμό που προέβλεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τον Σεπτέμβριο. Κι όλα αυτά ενώ η κατάσταση στο Ελληνικό εξελίσσεται μέρα με τη μέρα σε υγιειονομική… βόμβα τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή