Τηλεοπτικές άδειες: Εκπρόθεσμη η εγγυητική Καλογρίτσα

Τηλεοπτικές άδειες: Εκπρόθεσμη η εγγυητική Καλογρίτσα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις 9 το πρωί έχει προγραμματισθεί να αρχίσει η πρωτοφανής διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, με τους περισσότερους εκ των διαγωνιζομένων να την έχουν ήδη καταγγείλει ως διαβλητή, αλλά και διακεκριμένους νομικούς να προεξοφλούν ότι θα κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ και κατόπιν και από τη διεθνή Δικαιοσύνη. Μοιάζει δε απίστευτο, αλλά παρά τους καθησυχαστικούς ισχυρισμούς του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά ότι «όλα θα κυλήσουν ομαλά», ακόμη και χθες που έγινε η τελική πρόβα προσομοίωσης του διαγωνισμού, το ηλεκτρονικό σύστημα κόλλησε δύο φορές, παρουσία όσων θα μετάσχουν στον πλειστηριασμό.

Παράλληλα, δύο εκ των διαγωνιζομένων, και συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των ομίλων Καλογρίτσα και Βρυώνη, επί της ουσίας δεν θα έπρεπε καν να μετάσχουν στον σημερινό διαγωνισμό. Η μεν πλευρά Καλογρίτσα κατέθεσε χθες με καθυστέρηση 40 λεπτών –δηλαδή εκπρόθεσμα– την εγγυητική επιστολή ύψους 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκπρόσωποι του δεύτερου την κατέθεσαν μεν εμπρόθεσμα, αλλά αυτή είχε διάρκεια 36 ημερών, και όχι 365 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος. Παρά ωστόσο τις έντονες διαμαρτυρίες άλλων συμμετεχόντων (ΣΚΑΪ, Alpha, Star κ.λπ.), η διορισμένη, από τον κ. Παππά, επιτροπή απέρριψε τη συμμετοχή μόνον του ομίλου Βρυώνη και όχι του κ. Καλογρίτσα, για τον οποίο κρατήθηκε ανοιχτό το πρωτόκολλο πέραν του κανονικού ωραρίου… Σημειώνεται δε ότι την ίδια ώρα στη Βουλή βαρύτατες καταγγελίες για τη σχέση της κυβέρνησης με τον κ. Καλογρίτσα έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Χρ. Σπίρτζη ότι η οδική σύνδεση Πύργος – Πάτρα εσκεμμένα κατατμήθηκε σε 8 δημοπρατήσεις «για να πάρει τις 3 ο νέος σας εθνικός εργολάβος». Ζήτημα, ενδεχομένως, προκύπτει και από την πληροφορία ότι (σύμφωνα με τον Alpha), o Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος του Δημοσίου στην υπόθεση των αδειών, ο οποίος μάλιστα χθες εισηγήθηκε υπέρ του κ. Καλογρίτσα στην εμπλοκή που προέκυψε, πριν από ένα μήνα είχε εμφανιστεί ως συνήγορος του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Αρειο Πάγο. Σχέση, ωστόσο, που διέψευσε ο ίδιος ο νομικός. 

Και πέραν αυτών, όμως, αν κάτι καθιστά εκ των πραγμάτων διαβλητή τη σημερινή διαδικασία είναι ότι θα δημιουργήσει de facto συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Και τούτο διότι, ενώ ο κ. Παππάς προανήγγειλε ότι θα δώσει και θεματικές άδειες, απέφυγε σκοπίμως να εξηγήσει πόσες θα είναι αυτές, αλλά και τι περιεχομένου. Με συνέπεια, οι σημερινοί διαγωνιζόμενοι να καλούνται να πλειοδοτήσουν σε έναν πλειστηριασμό χωρίς να γνωρίζουν το τηλεοπτικό τοπίο που θα δημιουργηθεί σε λίγους μήνες. Στοιχείο, που προφανώς θα σταθμίσει η Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι οι θεματικές άδειες θα πωληθούν φθηνότερα, και ως εκ τούτου είναι αδιανόητο να αποστερείται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να επιλέξουν αν θα διεκδικήσουν κανάλι γενικού ή θεματικού περιεχομένου.

Το πόσο σαθρό, άλλωστε, είναι το κυβερνητικό επιχείρημα ότι θα λειτουργούν στο εξής μόνον 4 κανάλια, για να είναι βιώσιμα βάσει της διαφημιστικής πίτας, δεν επιβεβαιώνεται μόνον από την αιφνίδια εξαγγελία ότι θα δοθούν και θεματικές άδειες, αλλά και από την ίδια τη σημερινή διαδικασία που έχει ως μόνο κριτήριο χορήγησης των αδειών το τίμημα που θα δώσουν οι ενδιαφερόμενοι. Διότι είναι προφανές πως αν ο σημερινός πλειστηριασμός «ανεβεί» σε δυσθεώρητα ποσά, εκ των πραγμάτων δεν θα είναι και οικονομικώς βιώσιμα τα κανάλια που θα αποκτήσουν τις άδειες. Και πολύ περισσότερο τα νέα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν επιπλέον να επενδύσουν και στις τεχνολογικές υποδομές που απαιτούνται.

Γι’ αυτό άλλωστε και μεταξύ των στελεχών των σημερινών καναλιών υπάρχει γενικευμένη η αίσθηση ότι κάποιοι από τους νέους διεκδικητές είτε θα λειτουργήσουν σαν «λαγοί» ανεβάζοντας σκοπίμως τις τιμές είτε και διεκδικώντας κάποιες από τις άδειες σε εξωπραγματικές, για τη συγκυρία, τιμές.

Κατά τα λοιπά, η και διεθνώς πρωτοφανής διαδικασία θα υποχρεώσει τους διαγωνιζόμενους να παραμείνουν για τουλάχιστον 48 ώρες έγκλειστοι σε δωμάτια της Γενικής Γραμματείας. Σημειωτέον δε ότι όσοι πλειοδοτούν και κερδίζουν τις άδειες θα παραμείνουν και εκείνοι μέχρι τέλους στο κτίριο, χωρίς κανείς να γνωρίζει τα ονόματά τους. Κανείς πλην ενός, που θα γνωρίζει τα πάντα σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Του κ. Νίκου Παππά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή