Με ανάπτυξη και ξένες επενδύσεις η έξοδος από κρίση

Με ανάπτυξη και ξένες επενδύσεις η έξοδος από κρίση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Ελληνες είναι έξυπνοι, καινοτόμοι, εργάζονται σκληρά. Φαντασθείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε αν απελευθερωνόσασταν, αντί να χρειάζεται να φεύγετε από τη χώρα, όπως έφυγε ο παππούς μου από το Καστελόριζο το 1917». Με αυτά τα λόγια, μιλώντας λίγα μέτρα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αντριου Λιβέρης, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής πολυεθνικής Dow Chemical, συνόψισε το μήνυμά του προς την ελληνική πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία, πολλά μέλη της οποίας βρέθηκαν χθες βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ. Λιβέρης συμμετείχε σε συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Coca-Cola Μουχτάρ Κεντ (οι δύο τους είναι εκ των συνιδρυτών του Hellenic Initiative), υπό τον συντονισμό του διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, σε εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη.

Ο κ. Κεντ, στη δική του παρέμβαση (το γενικό θέμα ήταν ο ρόλος των πολυεθνικών σε μια εποχή αυξημένων οικονομικών αποκλίσεων διεθνώς), τόνισε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις «πρέπει και μπορούν» να συμβάλλουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων «μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων και εθνών». Βασική προτεραιότητα για να γίνει αυτό, όπως είπε, είναι οι πολυεθνικές να κάνουν τα πάντα τοπικά στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται – να αγοράζουν, να παράγουν, να διανέμουν και «να πληρώνουν φόρους».

Ο κ. Λιβέρης μίλησε για την «άνευ προηγουμένου» αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης που γίνεται αισθητή τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις δυτικές δημοκρατίες, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με πειστικά επιχειρήματα που αναδεικνύουν τα πραγματικά δεδομένα. Σημείωσε ότι η «έλλειψη θάρρους» των πολιτικών, την οποία μνημόνευσε και ο CEO της Coca-Cola, έχει οδηγήσει σε απόπειρα διαχείρισης της κρίσης μέσω της νομισματικής πολιτικής, που «δεν οδηγεί σε αύξηση μισθών ή παροχή προσόντων» και παράγει μια ανάκαμψη δίχως θέσεις εργασίας. Αναφέρθηκε, δε, επανειλημμένως στις ανατροπές που επιφέρει η ψηφιακή επανάσταση και στη ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος εκπαίδευσης, που η ψηφιοποίηση της οικονομίας καθιστά απαραίτητη.

Ο όμιλος Ευθυμιάδη, προς τιμήν του οποίου έλαβε χώρα η εκδήλωση, βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στην αγροτεχνολογία. Η εταιρεία που εξελίχθηκε στον όμιλο ιδρύθηκε το 1935 από τον Ευθύμιο Ευθυμιάδη. Σήμερα απασχολεί 420 άτομα, στους κλάδους των γεωργικών εφοδίων, του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, των εργαστηριακών υπηρεσιών, των θερμοκηπίων, των περιβαλλοντικών αναλύσεων, αλλά και των επώνυμων, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του ομίλου Νίκος Ευθυμιάδης μίλησε για τις αξίες που καθοδήγησαν –και καθοδηγούν έως σήμερα– την οικογενειακή επιχείρηση και τόνισε: «Η ανάπτυξη και οι ξένες επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση χρέους». Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικοί στο ακροατήριο τον άκουγαν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή