Προσφυγικό: Ούτε «καρφίτσα» δεν πέφτει σε Λέσβο, Χίο

Προσφυγικό: Ούτε «καρφίτσα» δεν πέφτει σε Λέσβο, Χίο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Λέσβο στο hotspot στη Μόρια έχουν κλείσει οι πόρτες λόγω υπερπληθυσμού, ενώ και στο Καρά Τεπέ δεν μπορούν να δεχθούν άλλον κόσμο. Ετσι οι αφιχθέντες των δύο τελευταίων ημερών παραμένουν εκτός των επίσημων δομών φιλοξενίας. Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί και στη Χίο. Το hotspot στη ΒΙΑΛ δεν χωράει «καρφίτσα». Πρόκειται για δομή που φτιάχτηκε για να βρίσκουν κατάλυμα πρόσφυγες και μετανάστες για λίγες ημέρες αλλά κατέληξε να μεταμορφωθεί σε καταυλισμό που φιλοξενεί τους εγκλωβισμένους από τα τέλη Μαρτίου. Σε μία ακόμα εγκατάσταση που φτιάχτηκε από τον δήμο στη Σούδα, χωρητικότητας 700 ατόμων, οι φιλοξενούμενοι έχουν φτάσει τις 2.000. «Ολη η γύρω περιοχή έχει γεμίσει με σκηνές και τώρα πλέον όποιος έρχεται παίρνει μια σκηνή και τη βάζει όπου θέλει», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Χίου Γιώργος Καραμανής. «Εχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε φαγητό αλλά όχι κατάλυμα», συμπληρώνει. Επισημαίνει, επίσης, ότι οι κάτοικοι του νησιού που αρχικά είχαν δείξει καλή διάθεση έχουν χάσει την υπομονή τους ειδικά λόγω της αύξησης της παραβατικότητας.

Νέος χώρος φιλοξενίας

Στη Χίο έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες ενέργειες για να δημιουργηθεί και άλλος χώρος φιλοξενίας αλλά η διαδικασία έχει «κολλήσει». Εχει ανατεθεί η περιβαλλοντική μελέτη για χώρο όπου βρίσκεται αποκατεστημένη χωματερή αλλά ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε. «Ακόμα και αν ξεκινούσαμε σήμερα χρειάζονται μήνες για να φτιαχτεί ο χώρος», προσθέτει. Παράλληλα σημειώνει ότι ενώ στο νησί έχει επισκευαστεί χώρος όπου παλαιότερα φιλοξενούνταν μετανάστες, ώστε να μεταφέρονται τα άτομα που έχουν παραβατική συμπεριφορά, «ούτε αυτός ο χώρος λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει προσωπικό».

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου τονίζει ότι «υπάρχει ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οι όποιες αποφάσεις από την κυβέρνηση πρέπει να ληφθούν άμεσα», τονίζει. Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ζητεί με χθεσινή ανακοίνωσή της και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος.

Στην ενδοχώρα

Ταυτόχρονα μεγάλα είναι τα προβλήματα και στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Χθες δύο νέα περιστατικά ηπατίτιδας Α, προερχόμενα από τον καταυλισμό προσφύγων της Νέας Καβάλας –ένα παιδί 6 ετών και ένα αγόρι 16 ετών–, νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Κιλκίς, σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. Το σωματείο αναφέρει ότι στις αρχές Αυγούστου οκτώ περιστατικά προσφύγων με ηπατίτιδα Α από τον καταυλισμό της Νέας Καβάλας νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Κιλκίς και άλλα δύο νοσηλεύτηκαν προ δεκαημέρου. Προ διμήνου εμφανίστηκε και κρούσμα φυματίωσης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Χέρσου σε ένα παιδί που νοσηλεύθηκε στην παιδιατρική κλινική στο Κιλκίς.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τα δύο τρίτα των υφιστάμενων καταυλισμών θα κλείσουν τους επόμενους μήνες επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μακροχρόνια φιλοξενία ανθρώπων και θα αντικατασταθούν από νέα που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα, ώστε το βάρος του προσφυγικού να επιμεριστεί.

Ομως και όσα πρόκειται να συνεχίσουν να λειτουργούν θα πρέπει να αναβαθμιστούν με τη μεταφορά κοντέινερ για να προσφέρουν ασφαλές κατάλυμα για τον χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή