Το προσφυγικό στην ατζέντα του ΟΑΣΕ

Το προσφυγικό στην ατζέντα του ΟΑΣΕ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας «μακρύς Σεπτέμβρης» έντονης διπλωματικής κινητικότητας αρχίζει αύριο από το Πότσνταμ, όπου πραγματοποιείται η έκτακτη υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΕ με πρωτοβουλία του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά οι επαφές θα συνεχιστούν μεθαύριο στην Μπρατισλάβα, όπου πραγματοποιείται η άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. (Gymnich) με ατζέντα που θα έχει στο επίκεντρό της τη μεταναστευτική κρίση, τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και το ουκρανικό. Ο κ. Κοτζιάς θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου, καθώς οι υποχρεώσεις, ενόψει της επόμενης εβδομάδας, είναι αυξημένες. Ηδη το διπλωματικό προσωπικό του ΥΠΕΞ βρίσκεται σε διαδικασία πυρετωδών προετοιμασιών για τη Σύνοδο Ασφάλειας στη Μεσόγειο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το διήμερο 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί, βεβαίως, η μετάβαση του κ. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη, όπου, μεταξύ άλλων, αναμένεται να φανεί αν οι συζητήσεις για το Κυπριακό μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιο αποδεκτό αποτέλεσμα. Στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ σήμερα θα αναζητηθεί αν ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μπορεί να έχει κάποιον ειδικό ρόλο στο προσφυγικό. Τονίζεται πως η Γερμανία φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές επαφές, κάτι το οποίο φάνηκε και από το γεγονός ότι ο κ. Σταϊνμάγερ προσκάλεσε τους ομολόγους του τηλεφωνώντας τους προσωπικά για να τους απευθύνει πρόσκληση.

Αύριο στην Μπρατισλάβα οι συζητήσεις θα αρχίσουν με το ουκρανικό, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μια γενική συζήτηση για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε. σε θέματα όπου η Ευρώπη «χωλαίνει» στην ενιαία έκφρασή της και δη στην εξωτερική πολιτική και στην ασφάλεια. Το Σάββατο ο κ. Κοτζιάς θα παρευρεθεί και στο γεύμα εργασίας που θα γίνει για τις εξελίξεις στην Τουρκία, με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ. Το κλίμα ανάμεσα σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. και στην Τουρκία έχει επιβαρυνθεί λόγω των εκατέρωθεν κατηγοριών έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και η Αθήνα φαίνεται να επιθυμεί την ταχεία γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν, κάτι που φάνηκε και κατά την τελευταία συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Tούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή