Σε Σκάι, Αντ1, Μαρινάκη και Καλογρίτσα οι τηλεοπτικές άδειες – 246 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό τίμημα

Σε Σκάι, Αντ1, Μαρινάκη και Καλογρίτσα οι τηλεοπτικές άδειες – 246 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό τίμημα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΚΑΪ, ο ANT1 και δύο νέα κανάλια, αυτά που θα ιδρύσουν οι κ. Μαρινάκης και Καλογρίτσας, κέρδισαν τις τέσσερις άδειες γενικού περιεχομένου, ύστερα από την πρωτοφανή διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση και κράτησε εγκλείστους, για περισσότερες από 65 ώρες, τους εκπροσώπους των οκτώ ομίλων που τις διεκδίκησαν. Χωρίς άδεια έμειναν, έτσι, το Star και ο Alpha, όπως και οι δύο άλλοι νέοι διεκδικητές (Σαββίδης, κυπριακό κανάλι), ενώ έξω από κάθε πρόβλεψη είναι το συνολικό ποσό που δόθηκε για τις τέσσερις άδειες, καθώς έφτασε τα 246 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στελέχη του ΣΚΑΪ, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Κιμπουρόπουλο, απεδείχθη ότι είχαν μακράν την καλύτερη στρατηγική, καθώς κέρδισαν την πρώτη άδεια με τα λιγότερα –συγκριτικά– χρήματα σε σχέση με όλους τους άλλους πλειοδότες.

Συγκεκριμένα, ο ΣΚΑΪ διασφάλισε την πρώτη άδεια με 43,6 εκατ. ευρώ, ενώ τις άλλες τρεις κέρδισαν ακολούθως οι κ. Καλογρίτσας (52,6 εκατ. ευρώ), Κυριακού (ΑΝΤ1, 75,9 εκατ. ευρώ) και Μαρινάκης (Αλτερ Εγκο, 73,9 εκατ. ευρώ). Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που ο κ. Κιμπουρόπουλος, εξερχόμενος στις 3 το πρωί από τη Γενική Γραμματεία, τόνισε ότι ο ΣΚΑΪ είχε προαποφασίσει, μέσω της ιδιοκτησίας του, να κερδίσει τη μάχη της ελεύθερης ενημέρωσης και ευχαρίστησε για το θετικό αποτέλεσμα τους συνεργάτες του, με πρώτο τον νομικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Φιλιππόπουλο. Νωρίτερα, υπήρχε σωρεία αντιφατικών φημολογιών λόγω της ανεξήγητης επιλογής της κυβέρνησης το τελευταίο τριήμερο να μην παράσχει οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση στην κοινή γνώμη, έστω για τους τυπικούς όρους της πρωτοφανούς αυτής διαδικασίας, και να ενημερώνει για το πότε ολοκληρώνεται κάθε στάδιό της.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, υπήρχε από χθες γενικευμένη πλέον η αίσθηση ότι η κυβέρνηση σχεδίασε εσκεμμένα την ατελείωτη –για τους μετέχοντες– διαδικασία, επιδιώκοντας να στείλει ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους της ότι είναι άτεγκτη με αυτό που η ίδια αποκαλεί «διαπλοκή», αλλά και αποσκοπώντας να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από τον Αρμαγεδδώνα των φόρων που άρχισαν να καταφθάνουν στους πολίτες.

Σε κάθε, όμως, περίπτωση, τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι προφανές ότι αρχίζουν από αύριο. Οχι μόνον γιατί είναι πιθανό ο περιβόητος διαγωνισμός να κριθεί αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ΣτΕ ή τη διεθνή Δικαιοσύνη, αλλά και γιατί, αν, τελικώς, δοθούν και θεματικές άδειες –κάτι που προανήγγειλε για το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Παππάς, αλλά διέψευσε η κ. Ολγα Γεροβασίλη– ενδεχομένως οι τέσσερις που τις έλαβαν χθες να αντιδράσουν, καταγγέλλοντας de facto συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Και τούτο, διότι εξ αρχής η κυβέρνηση προέβαλε το επιχείρημα ότι δίνει άδειες μόνο σε τέσσερα κανάλια, επειδή μόνον αυτά θα είναι βιώσιμα βάσει της υφιστάμενης διαφημιστικής πίτας.

Ας σημειωθεί, τέλος, και μια παράδοξη χθεσινή εξέλιξη. Ο γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος αίφνης ανακοίνωσε ότι οι περιφερειακές άδειες θα δοθούν από το ΕΣΡ, το οποίο, ως γνωστόν, δεν υφίσταται, ελλείψει της αναγκαίας πλειοψηφίας από τη Βουλή. Το γεγονός αυτό έκανε πολλούς να υποψιαστούν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει και τον κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να κερδίσει τους συσχετισμούς στη Διάσκεψη των Προέδρων και να διορίσει, έτσι, ΕΣΡ της αρεσκείας της. Ενδεχόμενο που μακάρι να μην ευσταθεί, καθώς ουδείς θέλει να σκέφτεται την πολιτική θύελλα που θα προκαλέσει.

Γεροβασίλη: Μία νέα σελίδα ανοίγει

Σε δήλωσή της, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον. Η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή