Εως 6 δισ. για αγροτική ανάπτυξη

Εως 6 δισ. για αγροτική ανάπτυξη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα γίνει κοστολόγηση, αλλά όχι τιμολόγηση του νερού που χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή. Ο αγρότης δεν θα επιβαρυνθεί άλλο, είναι πολιτική απόφαση», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Οσον αφορά το σχέδιο απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την τιμολόγηση του αγροτικού νερού που βρίσκεται σε διαβούλευση και περιέχει σαφείς οδηγίες ανάκτησης του περιβαλλοντικού κόστους, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι «το περιβαλλοντικό κόστος μπορεί να πληρωθεί από άλλα μέτρα». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η κοστολόγηση του αγροτικού νερού αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, έως το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν μέτρα του νέου ΠΑΑ 2014-2020 ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το σύνολο των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) χρηματοδοτείται με 4,7 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, ενώ με την εθνική και ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να φτάσει τα 6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, θα προκηρυχθούν τα μέτρα:

• Νέοι Γεωργοί, προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το βασικό ποσό ενίσχυσης είναι 17.000 ευρώ ανά γεωργό, το οποίο μπορεί να προσαυξηθεί κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας του γεωργού είναι σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή ή σε κάποιο νησί και κατά 2.500 ευρώ εφόσον πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Δικαιούχοι της προκήρυξης του μέτρου είναι αγρότες ηλικίας έως 40 ετών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων) για το έτος 2016.

•Μεταποίηση, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά 400 νέα επενδυτικά σχέδια.

•Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, προϋπολογισμού 555 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως ανά στρέμμα γεωργικής έκτασης προκειμένου να αποζημιώνουν τους παραγωγούς για τη μείωση της παραγωγής τους και τις επιπλέον δαπάνες που πραγματοποίησαν.

•Σχέδια βελτίωσης για την ενίσχυση των επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ. Το ύψος του κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να φτάσει τις 500.000 ευρώ και για ομάδα παραγωγών τα 2 εκατ. ευρώ.

•Κατάρτιση νέων αγροτών, προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ και θα διατεθούν κατά προτεραιότητα για την κατάρτιση όσων ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων γεωργών.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το 35% των πόρων του ΠΑΑ θα εκχωρηθεί στις Περιφέρειες της χώρας. Η πρώτη φάση της εκχώρησης θα είναι ύψους 800 εκατ. ευρώ και η δεύτερη φάση ύψους 530 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή