Αντιδράσεις για ιδιωτική εκπαίδευση

Αντιδράσεις για ιδιωτική εκπαίδευση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «μαύρη ημέρα για την ελληνική εκπαίδευση» μιλάει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, ενώ από την πλευρά της η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει τα ιδιωτικά σχολεία ότι παρεμποδίζουν τους ελέγχους της πολιτείας και ότι προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.

Ειδικότερα, χθες ο Σύνδεσμος ανέφερε ότι «η νομοθετική ρύθμιση Φίλη δεν έρχεται όπως διατείνεται να βάλει τάξη σε κάποιο καθεστώς μαύρης εργασίας, που ο ίδιος και οι φίλοι του στην ΟΙΕΛΕ υποστηρίζουν ότι υφίσταται στα ιδιωτικά σχολεία. Αντίθετα, οι ενδελεχείς έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας αναδεικνύουν τα ιδιωτικά σχολεία σε “πρωταθλητές της νομιμότητας”, καταρρίπτοντας πλήρως τα ψεύδη της ΟΙΕΛΕ και του κ. Φίλη. Με την τροπολογία, ο κ. Φίλης έρχεται να υλοποιήσει τον καταστατικό σκοπό της ΟΙΕΛΕ που είναι “η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης” αλλά και την προεκλογική επαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ πως “η ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί παθογένεια που πρέπει να εξαλειφθεί”! Ωστόσο, ο κ. Φίλης αντιμετωπίζει μια σημαντική δυσκολία, γιατί η ιδιωτική εκπαίδευση προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Αφού δεν μπορεί να καταργήσει ευθέως τα ιδιωτικά σχολεία, ο κ. Φίλης επιχειρεί να τα κλείσει καθιστώντας τα, διά της τροπολογίας του, “ίδια με τα δημόσια” και μεταφέροντας σε αυτά τις παθογένειες των δημοσίων σχολείων. Ετσι, αντί να βελτιώσει το επίπεδο των δημόσιων, επιχειρεί να διαλύσει τα ιδιωτικά, ώστε να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης, απαγορεύει να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς και να διατηρούν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς και ακόμη απαγορεύει στα ιδιωτικά σχολεία να προσφέρουν στους μαθητές φροντιστηριακές ώρες στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες. Η παράλογη απαγόρευση όχι μόνο αφαιρεί τη δυνατότητα των ιδιωτικών να καλύπτουν βασικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και των γονιών τους, αλλά παράλληλα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς, γραμματείς, οδηγούς, συνοδούς, φύλακες, καθαρίστριες κ.λπ., οι οποίοι σήμερα απασχολούνται στα ιδιωτικά σχολεία».

Από την πλευρά της, η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε ότι «οι περισσότεροι έλεγχοι που επιχειρήθηκαν να γίνουν από την πλευρά της πολιτείας στα σχολεία έχουν παρεμποδιστεί από μπάρες που δεν ανοίγουν, security που εμποδίζουν την είσοδο σε οποιονδήποτε ελεγκτή, θυρωρούς και γραμματείες που εσκεμμένα καθυστερούν τους ελεγκτές μέχρι να κρυφτούν οι παρανομίες». Επίσης, η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών σε γνωστά ιδιωτικά σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή