«Καμπανάκι» από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την ελονοσία

«Καμπανάκι» από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την ελονοσία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απειλή αύξησης των κρουσμάτων ελονοσίας τον Σεπτέμβριο επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχαήλ Βλασταράκος κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ. «Πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού. Να εξαλειφθούν οι εστίες μόλυνσης των διαβιβαστών ανωφελών κουνουπιών, όπου υπάρχουν, και, το κυριότερο, να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιεικώς απαράδεκτες. Επιπλέον, δε, δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Πρέπει να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια εκρίζωσης της ελονοσίας για να επανέλθουμε σε μηδενικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης», υπογράμμισε στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κ. Βλασταράκος.

Η ελονοσία εκριζώθηκε από την Ελλάδα το 1974, ύστερα από πολύχρονη προσπάθεια. Εως το 2008 καταγράφονταν μόνο σποραδικά κρούσματα. Κορύφωση της νόσου στην Ελλάδα υπήρξε το 2011 και το 2012. Το 2011 είχαμε 54 εισαγόμενα κρούσματα και 42 εγχώριας μετάδοσης, ενώ το 2012 είχαμε 73 εισαγόμενα κρούσματα και 20 με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Το 2014 καταγράφηκαν 38 εισαγόμενα κρούσματα αλλά μηδενίστηκαν τα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Το 2016, έως τις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχαμε 61 κρούσματα εισαγόμενα και 4 με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

«Τα κρούσματα πιθανολογείται ότι θα αυξηθούν κατά τον Σεπτέμβριο. Η κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, η οποία επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ρεύμα, είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας και άλλων λοιμωδών νοσημάτων», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ρόζενμπεργκ. Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι τα ζητήματα δημόσιας υγείας πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την πολιτεία, υπογραμμίζοντας πως «μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά τρικ δεν χωρούν σε τέτοια ζητήματα».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του ΠΙΣ, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, και οι κυρίες Δανάη Περβανίδου και Αγορίτσα Μπάκα, εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με αφορμή τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης επανέφερε ερωτήματα που έχει θέσει προς το ΚΕΕΛΠΝΟ και με τα οποία ζητεί ενημέρωση για το εάν έχουν γίνει οι κατάλληλοι ψεκασμοί από τις περιφέρειες και για το ποιος είναι ο προγραμματισμός για από δω και στο εξής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή