Πλήγμα η μέθη και οι αναταράξεις για τις πτήσεις

Πλήγμα η μέθη και οι αναταράξεις για τις πτήσεις

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσα στους οποίους τρία παιδιά, όταν αεροσκάφος Boeing 767-300 που εκτελούσε υπερατλαντική πτήση έπεσε σε αναταράξεις. Το αεροσκάφος της United Airlines τελικά αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Ιρλανδία. Οι δέκα επιβάτες και τα δύο μέλη του πληρώματος που είχαν τραυματιστεί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο από το Αεροδρόμιο Σάνον, νωρίς το πρωί με ελαφρά τραύματα και μώλωπες, αλλά όπως έγινε γνωστό, λίγη ώρα αργότερα οι έντεκα από αυτούς πήραν εξιτήριο και επρόκειτο να συνεχίσουν το ταξίδι τους, ενώ ένας τραυματίας παρέμεινε στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από το Χιούστον του Τέξας στο Χίθροου του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναταράξεις κατά τη διάρκεια της πτήσης αποτελούν το βασικό αίτιο τραυματισμού των αεροπορικών επιβατών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA). Σε ετήσια βάση 58 άνθρωποι τραυματίζονται, κυρίως, επειδή δεν φορούν τη ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ενα άλλο πρόβλημα με τις αεροπορικές μεταφορές που βλέπει συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας, συχνά με πηχυαίους τίτλους, είναι η σύλληψη κάποιου πιλότου επιβατικού αεροσκάφους σε κατάσταση μέθης και μάλιστα λίγο πριν πάρει στα χέρια τα πηδάλια. Ομως, παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που λαμβάνουν τέτοια περιστατικά, η αλήθεια είναι ότι είναι εξαιρετικά σπάνια.

Κάθε ημέρα πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 90 χιλιάδες πτήσεις. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι χειριστές δεν έχουν πιει ούτε σταγόνα πριν βρεθούν στο πιλοτήριο. Φυσικά, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Πριν από μερικές ημέρες, παραδείγματος χάρη, δύο πιλότοι της United Airlines αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο τους πριν από την απογείωση και συνελήφθησαν λίγο προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους, καθώς αμφότεροι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικά αλκοτέστ σε 12.480 Αμερικανούς πιλότους και μόνο δέκα απέτυχαν. Θα πρέπει όσοι ανησυχούν μήπως και ο πιλότος τους είναι μεθυσμένος, να γνωρίζουν ότι είναι πολύ ασφαλέστεροι στον αέρα από ό,τι στους αμερικανικούς δρόμους όπου κάθε χρόνο σκοτώνονται δέκα χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας μεθυσμένων οδηγών. Aλλωστε, όπως εξηγεί ο Πολ Χέις, επικεφαλής της εταιρείας αεροπορικών συμβούλων Ascend, πολύ σπάνια η χρήση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κάποιου αεροπορικού δυστυχήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2008, αεροσκάφος της Aeroflot συνετρίβη κατά την προσέγγιση στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 88 επιβαίνοντες. Το πόρισμα διαπίστωσε ότι ο πιλότος έκανε λάθη επειδή ήταν μεθυσμένος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή