Φόβος στα νησιά λόγω κλοπών και επεισοδίων

Φόβος στα νησιά λόγω κλοπών και επεισοδίων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση σε Λέσβο και Χίο λόγω του μεγάλου αριθμού εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων. Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου ήταν χθες 12.211, ενώ χθες το πρωί ακόμα 31 άτομα περισυνελέχθησαν από ακυβέρνητο πλοίο κοντά στους Παξούς, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει να φτάσουν στην Ιταλία. Σήμερα αναμένεται να επισκεφθούν την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Σουλτς θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων Ε.Ε. – Τουρκίας αλλά και το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα στο επίκεντρο των συναντήσεων και του Επιτρόπου θα τεθεί η πρόοδος της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας (της 18ης Μαρτίου) που έχει παγώσει το τελευταίο τρίμηνο. Οι συναντήσεις ωστόσο θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι, εφόσον δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Β. Αιγαίου και οι παραβατικές συμπεριφορές έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους που εκφράζουν την αγανάκτησή τους και προς τους τοπικούς άρχοντες.

Χίος

Χθες τα ξημερώματα στη Χίο, όπου βρίσκονται 3.317 μετανάστες και πρόσφυγες, συνελήφθησαν τρεις Αλγερινοί που απειλούσαν να βάλουν φωτιά στον καταυλισμό που έχει στηθεί στη Σούδα. Οι υπόλοιποι μετανάστες που βρίσκονταν στον καταυλισμό ειδοποίησαν νωρίς τα ξημερώματα μέλη των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σούδα, οι οποίοι με τη σειρά τους κάλεσαν την αστυνομία. Λίγο νωρίτερα στην πόλη της Χίου μετανάστες ήρθαν στα χέρια έξω από κατάστημα εστίασης για άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν επίσης τρία άτομα. Τα επεισόδια και οι κλοπές είναι καθημερινά φαινόμενα στο νησί, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές αρχές να έχουν βγάλει οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία τους.

Λέσβος

Στη Λέσβο παραμένουν 5.307 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι ο τουρισμός στο νησί έχει πτώση 67%, ενώ «το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι τουριστικοί πράκτορες δεν κλείνουν συμφωνίες για του χρόνου».

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου σχετικά με την υγειονομική βόμβα στις εγκαταστάσεις του κέντρου στο Ελληνικό, κατέθεσε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής. Επιπλέον, απέστειλε έγγραφο προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας να διενεργηθούν τα δέοντα για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για τους αστυνομικούς που εκτελούν τα καθήκοντά τους εκεί, για τους μετανάστες – πρόσφυγες και τους κατοίκους της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή