Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών ακολούθησαν και οι πρώτες δηλώσεις.

Κιμπουρόπουλος: Χιτσκοκική η διαδικασία

Ο εκπρόσωπος και διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, κύριος Κώστας Κιμπουρόπουλος, χαρακτήρησε "χιτσκοκική" τη μαραθώνια διαδικασία, εξερχόμενος του κτιρίου. Ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ήταν ο πρώτος που έλαβε την άδεια με ποσό 70% κάτω από όσα διέθεσαν οι υπόλοιποι καναλάρχες.Σημείωσε ότι η τρίτη και η τέταρτη ήταν οι πιο χρονοβόρες.

«Η διαδικασία ήταν χιτσκοκική. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος ο οποίος ήταν ο διεκδικητής που εξασφάλισε την πρώτη τηλεοπτική άδεια. «Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος και αναφερόμενος στη διαδικασία της δημοπρασίας είπε: «Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες».

Τέλος τόνισε ότι «δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα». Ο κ. Κιμπουρόπουλος ευχαρίστησε προσωπικά τον επικεφαλής του νομικού τμήματος του ΣΚΑΪ, τον κ. Κωνσταντίνο Φιλιππόπουλο αλλά και τον κ. Τεμπεκλή.

Σαββίδης: Συγχαρητήρια στους νικητές

«Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές και ελπίζω πως τα χρήματα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία και δεν τα υπολόγιζε η κυβέρνηση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανασφάλιστους υπερήλικες Πόντιους». Σε σχετική ερώτηση για μελλοντικό ενδιαφέρον του στην διεκδίκηση περιφερειακής άδειας, ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε «σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των μίντια».

Αλκαλάι: Δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά

«Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν τον διαγωνισμό η Δικαιοσύνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι.

Βγαίνοντας από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο κ. Αλκαλάι χαρακτήρισε τη διαδικασία υπερβολική.

«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» υπογράμμισε ο κ. Αλκαλάι και συμπλήρωσε: «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Θοδωρής Κυριακού από τον Ant1 και ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΓΕΕ χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Τσίπρας: Στήριξη των ευπαθών ομάδων από τα χρήματα των τηλεοπτικών αδειών

Σε δράσεις για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων θα μοιραστούν τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό τουλάχιστον εξήγγειλε ο πρωθυπουργός  κατά την εγκαινίαση τμημάτων της Ολυμπίας Οδού και πρόσθεσε ότι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη ΔΕΘ. «Δεσμεύομαι ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ αυτών των χρηματών θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και τη στήριξη της κοινωνίας που το έχει ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά.

Χρ. Σπίρτζης: Αν η Digea δεν εφαρμόσει τον νόμο σε σχέση με τους σταθμούς, θα παρέμβει το κράτος

H ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μια επιτυχία για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και προσωπικά για τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης. Ούτε και εμείς πιστεύαμε ότι από τον διαγωνισμό θα συγκεντρωνόταν ένα τέτοιο μεγάλο ποσό, πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι όσοι εργαζόμενοι απο τα κανάλια μένουν χωρίς δουλειά θα απορροφηθούν απο τους σταθμούς που πήραν άδεια, νέους και παλιούς, γιατί τώρα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε, ακόμη, ότι σε περίπτωση που η Digea δεν εφαρμόσει τον νόμο, σε σχέση με τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια, έχουν υποχρέωση να παρέμβουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας.

Ν. Παππάς: Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε γραπτή ευχαριστήρια δήλωσή του για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.

Σημειώνει ότι «η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό "προνόμιο" της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών» και τονίζει: «Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια».

Ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι «η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες» και «ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Επισημαίνει επιπλέον ότι «πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα». Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνει ευχαριστίες προς «τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους».

«Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, «και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό». «Ακόμη και εκείνους», όπως συμπληρώνει, «που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι -και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».

Γεροβασίλη: Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία  αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον». Αυτό τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωση της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι "η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας" και υπογραμμίζει ότι: "Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας".

Κομισιόν: Κάθε κράτος – μέλος είναι ελεύθερο να επιλέγει διαδικασία αδειοδότησης

Δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία σε επίπεδο Ε.Ε. για τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, για το αποτέλεσμα της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η Επιτροπή έχει, ήδη, τοποθετηθεί επί αυτού του θέματος, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία και ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερα να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το καθεστώς αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις και τις κοινοτικές αρχές που ορίζουν οι συνθήκες.

Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι μία διαδικασία, η οποία φέρνει επιπλέον έσοδα στο κράτος, κάτι το οποίο είναι θετικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή