ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική κατάσταση της Υγείας σε όλη τη χώρα

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική κατάσταση της Υγείας σε όλη τη χώρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών, με μηχανήματα εκτός λειτουργίας, με κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και κλειστά χειρουργεία, σαράβαλα ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα, ακόμα και χωρίς διοικητές, νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, που συντηρούνται από εράνους, παροχές, δωρεές και συναυλίες. Μέχρι και από τα παγκάρια της εκκλησίας!

Η αποκαλυπτική αυτή εικόνα, που γκρεμίζει τις θριαμβολογίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δόθηκε στη δημοσιότητα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με μια μακροσκελή ανακοίνωση που παρουσιάζει αναλυτικά τα προβλήματα σε πάνω από 60 νοσοκομεία όλης της χώρας και σε δεκάδες κέντρα υγείας. Ας δούμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Πρώτα στη Θεσσαλονίκη, όπου η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσει ειδική κινητοποίηση την ερχόμενη Παρασκευή. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις φτάνουν το 50%, ενώ οφείλονται 2.000 ρεπό στο προσωπικό. Δύο χειρουργικά τραπέζια παραμένουν κλειστά, ενώ είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία εδώ και έναν χρόνο! Μοναδική πηγή χρηματοδότησης του νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας στο προαύλιο.

Στο Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου», από το 2009 έως το 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι από 35% έως 70%, ανάλογα την υπηρεσία. Στο Γ. Ν. «Ιπποκράτειο» οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν 150, ενώ δεν έγινε καμία πρόσληψη. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 5. Στο Γ. Ν. Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν τις 433, από τις 1.533 που προβλέπονται. Υπάρχουν εργαστήρια με απαρχαιωμένα μηχανήματα που εμφανίζουν συνεχώς βλάβες (αιμοδυναμικό, αγγειογράφος). Στο Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Αγιος Δημήτριος» το 50% των οργανικών θέσεων παραμένει ακάλυπτο.

Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν το 40%, δεν λειτουργεί η ΜΕΘ, παραμένουν κλειστά δύο χειρουργικά τραπέζια, υπολειτουργεί η πνευμονολογική κλινική και τα επείγοντα. Και όλα αυτά σε έναν νομό με πολύ τουρισμό.

Στο Νοσοκομείο Κιλκίς οι μισές οργανικές είναι κενές, ενώ παραμένει κλειστός ο αξονικός τομογράφος. Δεν υπάρχουν οι ειδικότητες πνευμονολόγου, νευρολόγου, παθολογοανατόμου, ενώ οργανώνονται έρανοι για την προμήθεια υλικών!

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υπάρχουν 265 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού – προβλέπονται 720. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπάρχουν 128 κενές οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, 112 στην Ιατρική, 41 στη Διοικητική και 8 στη Τεχνική Υπηρεσία. Εξι κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, όπως και 4 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές.

Από το Γ.Ν. Αγρινίου ξεκινούν δρομολόγια θανάτου καρδιολογικών ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, λόγω της υπολειτουργίας της κλινικής.

Στο Γ.Ν. Κορίνθου το 40% των οργανικών θέσεων παραμένει ακάλυπτο. Εδώ και έναν χρόνο έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική. Τον μισό μήνα δεν γίνονται εφημερίες στην Ουρολογική Κλινική. Οι συχνές βλάβες του παλαιού αξονικού τομογράφου, ενώ δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, έχουν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν οι πολίτες σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή