Η Siemens, το «λευκό κολλάρο» και το Μαξίμου

Η Siemens, το «λευκό κολλάρο» και το Μαξίμου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μετά τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά και η κυβέρνηση Τσίπρα ζητάει από την ηγεσία της γερμανικής πολυεθνικής Siemens «τα ονόματα εκείνων που λαδώθηκαν», προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του γερμανικού κολοσσού με το ελληνικό κράτος. Οπως αναφέρει στην «Κ» κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, η συνάντηση ανάμεσα στον στενό συνεργάτη του Α. Τσίπρα, Δημ. Τζαννακόπουλο και τα στελέχη της Siemens, Μπομπ Σεκέλις και Πάνο Ξυνή, δρομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα.

Ο κ. Γκάμπριελ ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να αφήσει πίσω η Αθήνα το παρελθόν στις σχέσεις της με τη Siemens», ενώ ο πρωθυπουργός τού εξέφρασε το παράπονο ότι η γερμανική εταιρεία δεν έχει συμβάλει στην υπόθεση της διαλεύκανσης των «μαύρων ταμείων». Στη συνέχεια το γραφείο του Γερμανού αντικαγκελαρίου επικοινώνησε με τη δίοικηση του Τζο Κάιζερ, στα κεντρικά της Siemens στο Μόναχο, αναθέτοντας στον Ελληνοαμερικανό Μπομπ Σεκέλις να έρθει στην Αθήνα και να συναντηθεί με την ελληνική κυβέρνηση για ένα θέμα που ξέρει όσο κανείς άλλος.

Ο κ. Σεκέλις, νομικός με μεγάλη πείρα στα εγκλήματα του «λευκού κολλάρου», έχει παραδώσει μέσω του γραφείου Λυκουρέζου όλα (σχεδόν) τα στοιχεία που συγκροτούν το κατηγορητήριο στην υπόθεση που δικάζεται ενώπιον του Εφετείου Αθηνών. Παρά το γεγονός ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Siemens ούτε διέψευδαν ούτε επιβεβαίωναν τη συνάντηση του κ. Σεκέλις στην Αθήνα, είναι βέβαιο ότι ο Ελλληνοαμερικανός νομικός επανέλαβε στον στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα ότι «that’s it» («αυτά ήταν») και ότι δεν υπάρχει το παραμικρό που διακρατά έναντι του ελληνικού κράτους η γερμανική εταιρεία. Οι πληρωμές γίνονταν από την Ελλάδα και μόνο τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας γνωρίζουν τους παραλήπτες, είναι η μονότονη επανάληψη από το Μόναχο προς την Αθήνα. Η Siemens πάντως αντικειμενικά έχει συμφέρον να μην καταδικασθεί για δωροδοκίες στην ελληνική υπόθεση, διαφορετικά, εφ’ όσον υπάρξει τελεσίδικη εις βάρος της απόφαση, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα διεκδίκησης έργων υποδομής και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Πάντως, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με το επικοινωνιακό σκέλος της διαχείρισης της υπόθεσης, υπάρχουν χρήματα «παρκαρισμένα» που πρέπει να απορροφηθούν έως το 2017 –αλλιώς χάνονται– στο πλαίσιο της συμφωνίας συμβιβασμού του Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία. Μόνο ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης έχει απορροφήσει σε ερευνητικά προγράμματα 6 εκατομμύρια και φαίνεται ότι θα απορροφήσει χωρίς δυσκολία τα 12,5 εκατ. που του αναλογούν.

Χαρακτηριστική του περιορισμένου ενδιαφέροντος του ελληνικού κράτους είναι η κωλυσιεργία να απορροφηθούν τα 29 εκατομμύρια που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς projects όπως τα σκάνερ για τα τελωνεία εντάσσονται και στη συνέχεια τίθενται σε αμφισβήτηση (12,5 εκατομμύρια), ενώ 11 εκατομμύρια που είχαν «καταχωρισθεί» στην επιτροπή Τέντε για την καταπολέμηση της διαφθοράς τώρα μένουν «ορφανά», επειδή το ελληνικό κράτος μετέβαλε για μια ακόμα φορά τις κρατικές δομές αντιμετώπισης της διαφθοράς, αφού δημιούργησε υπουργείο που στη συνέχεια το κατήργησε για να το μετατρέψει σε γενική γραμματεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή