Το νέο κλίμα «αρρωσταίνει» και τα κοπάδια

Το νέο κλίμα «αρρωσταίνει» και τα κοπάδια

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σταματήσει το μέτρο της θανάτωσης όλου του κοπαδιού βοοειδών εφόσον εμφανιστεί κρούσμα οζώδους δερματίτιδας σε μονάδα που έχει εμβολιαστεί, ζήτησαν οι κτηνοτρόφοι σε συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη. «Γιατί να σφάζονται όλα τα ζώα και να μη γίνεται όπως σε άλλες χώρες που θανατώνεται μόνο το ζώο που αρρωσταίνει; Δεν μπορεί, για να προστατέψει η Ευρώπη τη δική της κτηνοτροφία, να αφανιστεί όλος ο ζωικός πληθυσμός στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο Αθανάσιος Βασιλέκας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Αγελαδοτρόφων Φυλής Χολστάιν Ελλάδας. Οπως ο ίδιος παραδέχεται, εφόσον η νόσος πέρασε στη χώρα τον περασμένο Αύγουστο «δεν θα απαλλαγούμε από αυτήν. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την οζώδη δερματίτιδα και να πάρουμε τα μέτρα μας». Χαρακτηριστικά το Ισραήλ έκανε έξι χρόνια να ελέγξει τη νόσο που μεταδίδεται από τα κουνούπια και άρα δεν γνωρίζει περιορισμούς.

Σε έκθεση της ΕFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, καταρρίπτεται η αποτελεσματικότητα της πολιτικής που εφαρμόζει η Ε.Ε. για την εκρίζωση της νόσου –να σφάζεται δηλαδή όλο το κοπάδι με την εμφάνιση κρούσματος– και αντίθετα προκρίνεται η γενίκευση των προληπτικών εμβολιασμών.

Η ΕFSA κλήθηκε να απαντήσει αν η θανάτωση όλου του κοπαδιού είναι τελικά πιο αποτελεσματική από τη θανάτωση μόνο των ζώων που έχουν νοσήσει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το ποσοστό θανάτωσης των ζώων η νόσος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αν εμβολιαστεί το 95% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πριν όμως εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα.Υπενθυμίζεται πάντως ότι όταν η νόσος εμφανίστηκε στην Ελλάδα, η Ε.Ε. είχε απορρίψει το σενάριο των μαζικών προληπτικών εμβολιασμών.

Το ελληνικό υπουργείο Γεωργίας ακολουθώντας τις οδηγίες των Βρυξελλών και προβάλλοντας το θέμα του κόστους άργησε να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Ετσι ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της νόσου και παρά το γεγονός ότι κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στην Αχαΐα, στην Πελοπόννησο για παράδειγμα έχει εμβολιαστεί μόνο το 15% του ζωικού πληθυσμού.

Και ενώ αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων βρισκόταν στο γραφείο του κ. Μπόλαρη, την ίδια ώρα δύο κρούσματα της νόσου επιβεβαιώθηκαν και στη Λάρισα με αποτέλεσμα να διευρυνθεί ο χάρτης των νομών που έχουν πληγεί από τη ζωονόσο. Αυτόματα, αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των βοοειδών στον νομό Καρδίτσας, όμως σύμφωνα με το πόρισμα της ΕFSA ίσως και πάλι να είναι αργά.

Οι κτηνοτρόφοι που το κοπάδι τους σφαγιάστηκε εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας μιλούν για οικονομική καταστροφή. Τα έξοδα τρέχουν ενώ δεν έχεις καθόλου έσοδα, τονίζει ο Κ.Σ. που θεωρεί το ποσό της αποζημίωσης, που προβλέπεται έως και 1.300 ευρώ το ζώο, μικρό σε σχέση με τα διαφυγόντα έσοδα.

Ο Αθανάσιος Βασιλέκας τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι ο προμαχώνας για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά τις ζωονόσους. Αν θέλουν τόσο αυστηρά μέτρα για να προφυλάξουν το σπίτι τους, δηλαδή τη δική τους κτηνοτροφία, θα πρέπει να προβλέπουν και μεγαλύτερες αποζημιώσεις». Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι εμβολιασμοί δεν κρίθηκαν απαραίτητοι, η Βουλγαρία δήλωσε ότι έχει εμβολιάσει όλο το ζωικό της πληθυσμό και η Κροατία –που συνορεύει με την Αυστρία– χωρίς να έχει κρούσμα έχει εμβολιάσει τα κοπάδια της.

Η οζώδης δερματίτιδα είναι τροπική ασθένεια που οφείλεται σε ιό και πέρυσι τον Αύγουστο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον Εβρο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πέρασε από την Τουρκία. Από τότε βέβαια η μεγαλύτερη αγωνία των άλλων κρατών-μελών είναι να περιοριστεί στην… είσοδο.

Καινούργιες ζωονόσοι λόγω της κλιματικής αλλαγής εξαπλώνονται σε νέες περιοχές φέρνοντας αντιμέτωπη την Ευρώπη με άγνωστους κινδύνους. Χαρακτηριστικά, στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Παρίσι, το κείμενο που κατέθεσε η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει ότι πρέπει ο πρωτογενής τομέας να εξοπλιστεί, ώστε να ξεπερνά κρίσεις που οφείλονται σε υγειονομικά προβλήματα ή σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή