Χαμηλοί τόνοι ΔΙΣ για Θρησκευτικά

Χαμηλοί τόνοι ΔΙΣ για Θρησκευτικά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια υπενθύμιση μόλις 19 λέξεων η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) τοποθετήθηκε χθες επί των αλλαγών στο μάθημα των Θρησκευτικών, που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Η ΔΙΣ υπενθύμισε παλαιότερη πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, σύμφωνα με την οποία οι προωθούμενες αλλαγές δεν θα πρέπει να αφορούν «στην υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του». Η ΔΙΣ, ως φαίνεται από την ανακοίνωση, τηρεί χαμηλούς τόνους στο ζήτημα των αλλαγών στα Θρησκευτικά. Αλλωστε, το ίδιο το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο πόρισμά του προς τον υπουργό, έχει προτείνει «η παρουσία της Ορθοδοξίας να είναι κυρίαρχη σε όλες τις τάξεις», προσθέτοντας ότι η «γνωριμία με τις λοιπές μεγάλες θρησκείες γίνεται με τρόπο που δεν επιτρέπει καμία σύγχυση στους μαθητές».

Βέβαια, δεν λείπουν οι μητροπολίτες και οι θεολόγοι που έχουν ιδιαίτερα σκληρή θέση υπέρ της διατήρησης του μαθήματος ως έχει. Ενδεικτικά, η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων σε οξεία χθεσινή ανακοίνωση υποστήριξε ότι με το νέο πρόγραμμα σπουδών «οι Ορθόδοξοι μαθητές, αντίθετα με το Σύνταγμα και τον εκπαιδευτικό νόμο, δεν θα διδάσκονται πλέον τη δική τους πίστη, αλλά αναγκάζονται να διδαχθούν ένα μείγμα από όλες τις θρησκείες». Η ΠΕΘ πρόσθεσε, επίσης, ότι με τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από Ορθόδοξο σε πολυθρησκειακό διαπράττονται, σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών, τα αδικήματα του προσηλυτισμού στην αθεΐα, καθώς και της ανισονομίας.

Επίσης, χθες πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση του κ. Φίλη με τον Ρόμπερτ Σίνγκερ, διευθύνοντα σύμβουλο του World Jewish Congress (WJC), παρουσία του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Μαράμ Στερν, αρμόδιος σε θέματα διπλωματίας του WJC, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Μωησής Κωνσταντίνης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής  Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Βίκτωρ Ελιέζερ. Η συνάντηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα. Ο κ. Φίλης εστίασε στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας στα θέματα καταπολέμησης του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού, αλλά και τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή