Το εμβληματικό Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων ανοίγει τις πύλες του

Το εμβληματικό Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων ανοίγει τις πύλες του

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις οκτώ το πρωί θα χτυπήσει και πάλι το κουδούνι στο άλλοτε Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων, έπειτα από 25 χρόνια σιωπής. Το κτιριακό συγκρότημα δύο διατηρητέων επί των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, η βίλα Αμαλίας, θα στεγάσει 180 μαθητές λυκείου. «Για εμάς είναι χρονιά-κλειδί», λέει στην «Κ» η διευθύντρια του σχολείου, Ελένη Πυρρή. «Θα πρέπει να ενώσουμε το σχολείο με το κτίριο. Είναι ευθύνη, τιμή, αλλά και πρόκληση η διεύθυνση αυτού του σχολείο». Οπως εξηγεί, το σχολείο θα μεταβεί ομαλά στη νέα εποχή διατηρώντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν εμβληματικό. «Οι μαθητές θα “ζυμωθούν” με την ιστορία του σχολείου μέσα από ενημερώσεις και αφιερώματα προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα παράδοση, ισάξια με το παρελθόν». Οπως υπενθυμίζει, το σχολείο για πρώτη φορά θα έχει και κορίτσια. Μαθητές με κινητά και Facebook που ζουν εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι ζούσαν οι προηγούμενοι απόφοιτοι. «Θα μπουν τα θεμέλια για τη νέα σύγχρονη ιστορία του σχολείου», συμπληρώνει.

Χτισμένο στα τέλη του 19ου αι., το κτίριο διατήρησε, με τη συντήρηση, τα χαρακτηριστικά του. «Ηταν δύσκολο εγχείρημα», περιγράφει στην «Κ» ο αρχιτέκτονας Γιώργος Αδαμόπουλος, οι ιδιαιτερότητες των κτίριων που ενώθηκαν για να δημιουργηθεί το ενιαίο κτίριο, αλλά και η μετατροπή του σε χώρους διδασκαλίας ήταν πρόκληση. «Συνδυάζεται αρμονικά το κλασικό με το σύγχρονο. Εξωτερικά έχουμε κρατήσει όλα τα χαρακτηριστικά που υπήρχαν, αλλά μετατρέψαμε το εσωτερικό σε μοντέρνο σχολείο. Διαθέτει δέκα αίθουσες διδασκαλίας, δύο εργαστήρια, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα αρχείου, βιβλιοθήκη, ενώ στο δάπεδο σε μορφή σκακιέρας έχει χρησιμοποιηθεί λευκό και μαύρο μάρμαρο.

Ευκαιρία για την αναβάθμιση της περιοχής χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του 2ου Γυμνασίου η πρόεδρος του 6ου δημοτικού διαμερίσματος, Ελένη Ζωντήρου, στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκεται το σχολείο. «Οι άνθρωποι στη γειτονιά έχουν δοκιμαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια. Πρώτα η οικονομική κρίση και έπειτα το προσφυγικό έκοψε κάθε προσδοκία για βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών». Οπως υποστηρίζει η κ. Ζωντήρου, η καθημερινή λειτουργία του σχολείου θα βελτιώσει την εικόνα της περιοχής ενώ θα δώσει ανάσα ζωής στα εναπομείναντα μαγαζιά της Χέυδεν. «Με το άνοιγμα του σχολείου, η πολιτεία δεν θα μπορεί να κλείνει τα μάτια στα ναρκωτικά που διακινούνται στους γύρους δρόμους ούτε σε άλλες μορφές ανομίας. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα».

«Είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη, είναι μια ιστορική στιγμή και για την περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, το γεγονός ότι αυτός ο χώρος, το πρώην 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, θα λειτουργήσει πάλι ως σχολείο, τιμώντας μάλιστα τη μνήμη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, αφού παίρνει το όνομα του μεγάλου σκηνοθέτη που ήταν ένας από τους πολλούς σημαντικούς αποφοίτους του σχολείου», δήλωσε στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή