«Mε τα μάτια στον ουρανό» και το αυτί στο δελτίο καιρού βρίσκονται οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί ανά την Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι βροχές δυσκολεύουν τον τρύγο που βρίσκεται αυτή την εποχή στην κορύφωσή του. Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών, της ζέστης για πολλές συνεχόμενες ημέρες και της ανομβρίας στα περισσότερα μέρη της χώρας, τα σταφύλια ήταν έτοιμα ένα δεκαήμερο νωρίτερα από το «κανονικό» για την κάθε περιοχή. «Να μαζεύεις πρώιμα είναι καλό. Ομως όλα τα κανονίζει ο καιρός», λέει αμπελουργός από την Αττική. Ο τρύγος στην Αττική αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ προβλήματα, λόγω βροχών, παρουσιάστηκαν κυρίως στα Σπάτα.
«Ψάχνουμε ένα παράθυρο ανοιχτό για να συνεχίσουμε τον τρύγο στα κόκκινα. Είχαμε πολλές προσδοκίες για τα κόκκινα κρασιά φετινής εσοδείας, αλλά με τη βροχή που δεν σταματάει τις τελευταίες ημέρες δεν μπορείς να μπεις στο αμπέλι να τρυγήσεις», λέει από το Αμύνταιο της Φλώρινας, ο Αγγελος Ιατρίδης, οινολόγος και συνιδιοκτήτης του Κτήματος Αλφα.
Είναι ενθουσιασμένος όμως με τα φετινά λευκά που «τα προλάβαμε. Είχαμε ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι στο Αμύνταιο, καλές ημερήσιες θερμοκρασίες, όχι ακραία φαινόμενα. Θα έχουμε πολύ καλή χρονιά για τα λευκά κρασιά μας».
Σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο και συνθήκες στην άλλη άκρη της χώρας, ο τρύγος του διάσημου Ασύρτικου της Σαντορίνης έχει ολοκληρωθεί προ πολλού. Καταμεσής της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, στις 28 Ιουλίου, κόπηκαν τα πρώτα κρασοστάφυλα στο νησί. Η χρονιά, λένε στο νησί, είναι πολύ καλή και καθώς η ζήτηση αυξάνεται όλο και περισσότερο τσίμπησε λίγο παραπάνω η τιμή του σταφυλιού για τους αμπελουργούς και έφτασε τα τρία ευρώ. Στα περισσότερα νησιά της χώρας ο τρύγος είτε ολοκληρώνεται είτε έχει τελειώσει.
Στη Νεμέα αντίθετα, που ο τρύγος βρίσκεται στην αρχή του και σε πολλά αμπελοτόπια δεν έχει καν ξεκινήσει, η βροχή των τελευταίων ημερών ήταν ήπια και έπεσε σαν δώρο στα αμπέλια έπειτα από πολύμηνη ξηρασία. Ο Γιάννης Τσέλεπος είναι πολύ αισιόδοξος για τη φετινή σοδειά. Φτάνει βέβαια οι βροχοπτώσεις να είναι τόσο όσο. Δηλαδή να μην πέσουν ξαφνικά μεγάλες ποσότητες και συμβεί καμιά καταστροφή. Το αγιωργίτικο είναι ευαίσθητο σταφύλι. «Φέτος είναι η χρονιά της Νεμέας. Τα σταφύλια είναι υγιέστατα, ωρίμασαν σωστά και λόγω της ζέστης θα είναι μικρόρωγα. Νομίζω ότι θα έχουμε την καλύτερη χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων». Ο οινοποιός «χρειάζεται» μια καλή σοδειά στο αγιωργίτικο μετά την καταστροφή μεγάλου τμήματος του μοσχοφίλερου αμπελιού του και των ξενικών ποικιλιών που δίνουν τα κρασιά του από συγκεκριμένα αμπελοτόπια στις αρχές Ιουλίου, όταν και πάλι έβρεξε καταρρακτωδώς στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. «Δεν θα κυκλοφορήσουν κρασιά από τα αμπελοτόπια μας, εσοδείας 2016», λέει. «Δεν βγάλαμε αμπελοτόπια το 2002, δεν θα βγάλουμε και τώρα. Ετσι είναι το παιχνίδι της φύσης και του κρασιού», σχεδόν μονολογεί.
Την ίδια στιγμή, η Κρήτη όπου τα κρασοστάφυλα μαζεύτηκαν, είχε μεγάλη μείωση του όγκου παραγωγής ακριβώς λόγω της ανομβρίας και των ισχυρών ανέμων. Στο Ηράκλειο η μείωση της παραγωγής φτάνει το 60%, σημειώνει η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπέλου και Οίνου. «Τα οινοποιεία δεν πρόλαβαν να ανοίξουν και έκλεισαν». Πρόβλημα είχε και η Θεσσαλία και συγκεκριμένα στον Τύρναβο η παραγωγή του μοσχάτου που εκτιμάται ότι έπεσε στο μισό σε σχέση με πέρυσι.
Ο τρύγος ξεκινάει σε λίγες ημέρες και στην Αχαΐα, κυρίως ροδίτης, και στη Βοιωτία, κυρίως Σαββατιανό.
Ανεβαίνοντας πίσω ξανά στη Βόρεια Ελλάδα, ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης ονειρεύεται το τέλειο ξινόμαυρο. «Αν βέβαια κρατήσει το καλοκαίρι έως τα τέλη Σεπτέμβρη» εύχεται, οπότε θα μαζευτεί το σκληροτράχηλο ξινόμαυρο. «Και αρχές Οκτώβρη» βλέπει ο Αγγελος Ιατρίδης τον τρύγο στην εμβληματική ποικιλία της Βορείου Ελλάδος.