Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας με φόντο τη ΔΕΘ

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας με φόντο τη ΔΕΘ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις τουλάχιστον συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες προς τη ΔΕΘ έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στις 6 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει συγκέντρωση, με τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, επί της οδού Εγνατίας στο άγαλμα του Βενιζέλου. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο, επίσης στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Την ίδια ώρα στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν πρωτοβάθμια σωματεία, ΕΛΜΕ, μαζί με τις επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης κ.λπ. Από την πλατεία Σιντριβανιού θα πραγματοποιήσουν πορεία οι ακτιβιστές του «No Border», με ώρα συγκέντρωσης 5 μ.μ. Η κινητοποίηση της αστυνομίας είναι πολύ μεγάλη, καθώς 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, 2.000 περισσότεροι από πέρυσι.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα τοποθετήσει σε διάφορα σημεία περιμετρικά των κτιρίων της ΔΕΘ αστυνομικούς φραγμούς, έτσι ώστε να αποτρέψει τυχόν προσπάθεια των διαδηλωτών να προσεγγίσουν τον χώρο των εγκαινίων.

Πορεία διαμαρτυρίας και από τα σώματα ασφαλείας

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, με αφορμή τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ το Σάββατο. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί από διάφορα σημεία της χώρας συγκεντρώθηκαν αρχικά στο άγαλμα Βενιζέλου, απ' όπου κινήθηκαν με πορεία, και μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης, προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου διαλύθηκαν. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι περίπου δύο χιλιάδες ένστολοι διαμαρτυρήθηκαν για τις περικοπές στα μισθολόγια τους αλλά και το ασφαλιστικό, ενώ ζήτησαν την ικανοποίηση των πάγιων θεσμικών τους αιτημάτων.

«Σεβαστείτε τους ένστολους. Σύγκρουση με τα ψέματα σας» έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας. Κυρίως, όμως αξίωσαν από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των «μισθολογικών αδικιών» που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια. Με την ολοκλήρωση της πορείας, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν ανάλογη κινητοποίηση στην Αθήνα. Όσο ήταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Θεσσαλονίκης. ενώ η κυκλοφορία άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά μετά τις 9 το βράδυ.

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

Συλλαλητήριο πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια ενόψει της έναρξης της ΔΕΘ. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν ενάντια στη φτωχοποίηση του κόσμου, της εργασίας και των συνταξιούχων, λόγω των μνημονιακών πολιτικών.

Στο συλλαλητήριο το παρών έδωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γ.Γ. της Κ.Ε. Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Athens Ledra, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τους τελευταίους 5 μήνες.

Μετά τις σχετικές ομιλίες ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή με τους διαδηλωτές να παραμένουν για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα και στην συνέχεια διαλύθηκαν ησύχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή