Δεν χτυπάει μόνο το κουδούνι…

Δεν χτυπάει μόνο το κουδούνι…

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σχολική χρονιά δεν σημαίνει μόνον καινούργια τετράδια και βιβλία, αλλά και λήψη μέτρων προστασίας από πιθανά ατυχήματα, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παιδιών στην Ελλάδα. Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», που στα 21 χρόνια λειτουργίας του έχει ενημερώσει 39.457 ανηλίκους και 3.040 ενηλίκους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση. «Υπενθυμίζουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης πυροπροστασίας στα σχολικά κτίρια και προστατευτικού κιγκλιδώματος στην έξοδο, ορθής συντήρησης των εγκαταστάσεων και τήρησης των κανόνων ασφαλείας στο γυμναστήριο ή στην παιδική χαρά, όπως και της πραγματοποίησης τακτικά ασκήσεων σεισμού» σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος του Σωματείου, κ. Νατάσα Βρέκοσι, «η σχολική κοινότητα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να κάνει μια ανοικτή συζήτηση για όλα αυτά». Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν ο σχολικός τροχονόμος, ο καθηγητής που επιτηρεί το παιχνίδι στην αυλή, ο νοσοκόμος – που χρειάζονται σε κάθε σχολείο.

Η οδική ασφάλεια είναι ένα ακόμα θεμελιώδες κεφάλαιο: μεταφορά στο πίσω κάθισμα με ζώνη κ.λπ. Καθώς, όμως, τα παιδιά είναι οπλισμένα με μια έμφυτη περιέργεια αλλά όχι με την αίσθηση του κινδύνου, τα ατυχήματα δύσκολα βγαίνουν από την ημερήσια διάταξη. Υπάρχουν, όμως, πλέον τα μέσα, ώστε να επουλώνονται τα τραύματα που αφήνει πίσω του ένα ατύχημα. «Το Σωματείο μας ιδρύθηκε το 1995 από ομάδα γιατρών και γονιών λόγω της παντελούς απουσίας ενός νοσοκομείου, που να μπορεί να αναλάβει ένα σοβαρά τραυματισμένο παιδί». Καθώς η ίδρυση εξαρχής ενός τέτοιου νοσοκομείου ήταν δύσκολη, το Σωματείο από το 2010 συσπείρωσε τις δυνάμεις του, ώστε να δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές στα ήδη υπάρχοντα. Ετσι, σήμερα και χάρη στις δωρεές ιδιωτών, λειτουργούν 2 αναβαθμισμένες ΜΕΘ για παιδιά, 12 τμήματα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, 11 αναβαθμισμένες παιδιατρικές κλινικές. «Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στην πρώτη μία ώρα από τη στιγμή του ατυχήματος, στο διάστημα αυτό πρέπει να διακομισθεί το παιδί στο νοσοκομείο» καταλήγει η κ. Βρέκοσι, «αν καθυστερήσει, η κατάσταση του μπορεί να επιδεινωθεί σοβαρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή