Με δύναμη από τη μακρινή Αυστραλία

Με δύναμη από τη μακρινή Αυστραλία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται μία φορά στη ζωή. Το θέμα είναι να τις αναγνωρίσεις. Οταν οι τρεις υποψήφιες του προγράμματος ReGeneration για πρακτική άσκηση σε μεγάλες εταιρείες της χώρας, ενημερώθηκαν ότι, αντί για την Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να προσληφθούν για εξάμηνη αμειβόμενη εργασία σε επιχειρήσεις της Αυστραλίας, είχαν λίγες μόνο ημέρες να το σκεφθούν. Και όπως λένε στην «Κ» λίγες μόνο ημέρες αφότου επέστρεψαν στην πατρίδα, φορτωμένες εμπειρίες από την άλλη άκρη του κόσμου, δεν χρειάζονταν περισσότερες.

Το ReGeneration ξεκίνησε ως ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα έδινε τη δυνατότητα σε πτυχιούχους νέους να εργαστούν επ’ αμοιβή σε επιλεγμένες εταιρείες, εξασφαλίζοντας ένα δυναμικό επαγγελματικό ξεκίνημα.

«Ελληνική Πρωτοβουλία»

Από την πρώτη στιγμή, υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – THI), τον οργανισμό που έστησαν Ελληνες της διασποράς για να στηρίξουν τη χώρα την περίοδο της κρίσης. Την περίοδο όμως μετά το δημοψήφισμα, το σκηνικό στην Ελλάδα άλλαξε. Η συνεργασία με τις εταιρείες ατόνησε, ακόμα και η εξάμηνη πρόσληψη ενός intern ήταν εκτός συζήτησης. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, κινητοποιήθηκε η ομογένεια και ειδικότερα το παράρτημα της THI στην Αυστραλία. Περισσότερες από 20 εταιρείες της Αυστραλίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, προσφέροντας 40 θέσεις αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε Ελληνες αποφοίτους.

Η Λένα, η Σταυρούλα και η Λήδα ήταν από τους πρώτους που έκαναν το μεγάλο ταξίδι, έχοντας περάσει επιτυχώς από όλα τα προηγούμενα στάδια της διαδικασίας. «Στην αρχή η σκέψη ήταν λίγο τρομακτική. Και μόνο στη λέξη “Αυστραλία” ακούγεται κάτι πολύ μακρινό, άγνωστο. Δεν είχαμε εικόνα για το πώς θα είναι εκεί τα πράγματα, τι θα βρούμε», ομολογεί στην «Κ» η Λένα Ζαφειρίου, 25 ετών, απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν. Πειραιά. «Αμέσως όμως σκέφτηκα πόσο μεγάλη ευκαιρία είναι και το αποφάσισα. Τελικά ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει». Εργάστηκε στο τμήμα μάρκετινγκ του περίφημου εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Lonsdale στη Μελβούρνη. «Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αντίληψη της ιεραρχίας μέσα στην εταιρεία. Ο διευθυντής ερχόταν κάθε μέρα στο γραφείο και μας καλημέριζε, ήθελε να του μιλάμε στον ενικό. Αυτό βοηθά τους εργαζόμενους να μην έχουν τόσο άγχος». Από τους πολύ τυχερούς του προγράμματος, η Λένα επέστρεψε με πρόταση συνεργασίας στις αποσκευές της. «Εχω αναλάβει να ανοίξω γραφείο του Ινστιτούτου στην Ελλάδα», λέει με ενθουσιασμό. Στόχος του προγράμματος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας άλλωστε ήταν πάντα οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μεταφέροντας νέες δεξιότητες και νοοτροπία.

Η Σταυρούλα Οικονόμου είχε αποφοιτήσει από την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ ένα χρόνο χωρίς να έχει βρει δουλειά στο αντικείμενό της. Εχοντας ξεκινήσει δύο μεταπτυχιακά, έμαθε για το πρόγραμμα εξάμηνης πρακτικής άσκησης ReGeneration και δήλωσε συμμετοχή. «Ηταν μια ευκαιρία να ξεκινήσω να δουλεύω στο αντικείμενό μου», λέει η 28χρονη αρχιτέκτων. «Εφθασα στην τελική φάση όταν έμαθα ότι τελικά δεν μπορούσαμε να προσληφθούμε στην Ελλάδα αλλά υπήρχε η δυνατότητα της Αυστραλίας. Δεν το σκέφτηκα πολύ. Δεν είχα κάτι να με κρατάει εδώ, η διάρκεια ήταν ιδανική, είχα ενθουσιαστεί». Προσελήφθη στην εταιρεία κολοσσό Cox Architecture στο Περθ, μια εταιρεία που αναλαμβάνει μεγάλα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ. «Η εταιρεία είναι απλά φανταστική. Με έβαλαν κατευθείαν να εργαστώ στο αντικείμενό μου, όχι να κάνω χαμαλοδουλειές. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος οργάνωσης. Με βοήθησε να καταλάβω πώς οργανώνεται ένα έργο, τι φάσεις περνάει μέχρι να παραδοθεί. Ηταν όλοι πολύ φιλόξενοι και βοηθητικοί». Δεν έχει παρά λίγες ημέρες που έχει γυρίσει στην Ελλάδα, με πιο βαρύ βιογραφικό, συστατικές επιστολές, γνωριμίες και επαφές που δεν θα μπορούσε αλλιώς να αποκτήσει. «Θα πρότεινα σε οποιονδήποτε να κάνει το βήμα», λέει.

Τον Ιούλιο, η Λήδα Χρήστου είδε τη φωτογραφία της στο newsletter της Australian Internships, εταιρείας με την οποία η THI συνεργάζεται για το πρόγραμμα. Είχε ανακηρυχθεί «Εκπαιδευόμενη του Μήνα». Οι προϊσταμένοι της στην κατασκευαστική εταιρεία Hickory της Μελβούρνης είχαν μόνο καλά πράγματα να αναφέρουν για τις επιδόσεις και το πνεύμα συνεργασίας της. «Είχα αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο μόλις τον περασμένο Απρίλιο και ήμουν αισιόδοξη ότι θα βρω δουλειά, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν κάτι τόσο καλό και τόσο γρήγορα», λέει στην «Κ» η νεαρή πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στη Διαχείριση Εργου. «Η ομάδα ήταν πάρα πολύ καλή, ήθελαν να με βοηθήσουν, αλλά κι εγώ προσπαθούσα να μάθω, ρωτούσα, έπαιρνα πρωτοβουλίες». Τώρα; «Τώρα είμαι σε αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα, παραμένω αισιόδοξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή