Εντοπίστηκαν από τα κλεμμένα διαβατήρια

Εντοπίστηκαν από τα κλεμμένα διαβατήρια

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Σάλτσμπουργκ ανακοίνωσε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ότι η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε έναν Αλγερινό και ένα Μαροκινό που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα, για επαφή τους με δύο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι είχαν φτάσει νωρίτερα στο Σάλτσμπουργκ, «καθ’ οδόν» προς τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015. Στο τέλος Ιουλίου, δικαστήριο του Λιντς είχε απελάσει έναν Πακιστανό (Μοχάμεντ Γκάσι Ουσμάν) στο Παρίσι. Ο Πακιστανός είχε φθάσει στη Λέρο τον Οκτώβριο του 2015 μαζί με τον Αλγερινό Αντέλ Χαντάντι και δύο ακόμη τρομοκράτες που πήραν μέρος στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Οταν έφτασαν στη Λέρο, ο Ουσμάν και ο Χαντάντι με τους συντρόφους τους, είπαν ότι είναι Σύροι από το Χαλέπι με τα ονόματα Φαϊσάλ Αλοφάν (ο Ουσμάν) και Χάλεντ Αλομάρ (ο Χαντάντι). Mόνο που ο Ουσμάν δεν μιλούσε αραβικά σαν Σύρος και ο Χαντάντι, που στην πραγματικότητα ήταν μάγειρας σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκα, δεν γνώριζε βασικά σημεία της τοπογραφίας του Χαλεπίου όταν ρωτήθηκε από τους ανθρώπους του Frontex.

Στη Λέρο δεν υπήρχε πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, διαφορετικά οι Αρχές θα «έβλεπαν» ότι τα δύο διαβατήρια του Αλγερινού Χαντάντι και του Πακιστανού Ουσμάν προέρχονταν από την ίδια παρτίδα 1.452 «μπλάνκο» διαβατηρίων που είχαν πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, τους αριθμούς των οποίων είχε διαβιβάσει το συριακό κράτος ήδη από το 2014 στις χώρες της Ε.Ε. και στην Ελλάδα.

Οι Αρχές στη Λέρο δεν μπόρεσαν να κρατήσουν άλλο τον Ουσμάν και τον Χαντάντι στο νησί, επισήμαναν όμως στο «σύστημα» ότι επειδή δεν είχαν πει την αλήθεια θα έπρεπε να τεθούν υπό παρακολούθηση μετά την αναχώρησή τους από την Kω, στις 27 Οκτωβρίου. Οι Ελληνες, ωστόσο, ειδοποίησαν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους να παρακολουθούν «στενά» τους δύο πρόσφυγες που δεν γνώριζαν τους γενέθλιους τόπους τους. Την ίδια ώρα, οι δύο σύντροφοί τους που είχαν ταξιδέψει έως τη Λέρο προχωρούσαν προς το Παρίσι μέσω Βιέννης για να εκτελέσουν την αποστολή που τους είχε αναθέσει το Ι.Κ. Στην τσέπη του ενός βρέθηκε μετά τον θάνατό του –ανατινάχτηκε έξω από το Σταντ ντε Φρανς– το διαβατήριο από την παρτίδα της Ράκα.

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι ευρωπαϊκές αρχές και ιδιαίτερα η γαλλική και η γερμανική ερεύνησαν προσεκτικά τη λίστα με τα 1.452 κλεμμένα διαβατήρια στη Ράκα και τα 2.350 στο Ντέιρ αλ Ζορ, μια άλλη μεγάλη πόλη της βόρειας Συρίας που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος. Στο Τρέπτοου, έξω από το Βερολίνο, υπήρχε σε ειδική υπηρεσία της γερμανικής αστυνομίας ήδη ένας κατάλογος με όλα τα επίμαχα διαβατήρια που  είχαν  σταλεί από τους Σύρους, καθώς  και ένας πίνακας με το πού είχαν βρεθεί κάποια από αυτά τα διαβατήρια μεταξύ των προσφύγων. «Ξανασκάλισαν» τα στοιχεία  που  είχαν εισαχθεί στους υπολογιστές  τους  μήνες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι και «έβγαλαν λαγό». «Στον ψηφιακό κόσμο μπορείς να παίρνεις πολλές ιδιότητες και να τις αλλάζεις γρήγορα, αλλά μπορείς και να βρίσκεις εξίσου γρήγορα τι δεν είναι αλήθεια», είπε στην «Κ» πηγή των αυστριακών υπηρεσιών ασφαλείας. Τα διαβατήρια των Ουσμάν και Χαντάντι ήταν δύο από τα διαβατήρια που διασταυρώθηκαν με αριθμούς εκείνων που είχαν στείλει οι Σύροι.

Η γερμανική αστυνομία ειδοποίησε τους Αυστριακούς στις 10 Δεκεμβρίου του 2015, με βάση ανάλυση υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ότι οι Χαντάντι και Ουσμάν έμεναν σε σπίτι που φιλοξενούσε πρόσφυγες στο Σάλτσμπουργκ.

Οι δύο Αραβες που συνελήφθησαν την Πέμπτη ήταν εκείνοι που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας του Σάλτσμπουργκ, είχαν πολύ συχνές επαφές με τους δύο που παραδόθηκαν το καλοκαίρι στη Γαλλία και είχαν φτάσει στην Αυστρία από τη Λέρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή