ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Τόσκα-Μουζάλα με Καζνέβ για το προσφυγικό

moyz

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ολοκλήρωσε σήμερα το απόγευμα την επίσκεψή του στο Παρίσι, κατά την οποία συνάντησε τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, το γραφείο του κ. Καζνέβ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου:

«Ο Μπερνάρ Καζνέβ χαιρέτισε τους ομολόγους του για τις προσπάθειες της Ελλάδας στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο υπουργός, ανανέωσε τη στήριξη της Γαλλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων και της διαχείρισης της μεταναστευτικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Η Γαλλία συμμετέχει στις δράσεις της FRONTEX, καθώς και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO), διαθέτοντας στην υπηρεσία τους πολυάριθμους εμπειρογνώμονες, τόσο στα hot spots όσο και στην ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, διατηρείται το σύνολο των 36 Γάλλων εμπειρογνωμόνων που στηρίζουν τη FRONTEX, συνδράμοντας στο έλεγχο των συνόρων. Στο πλαίσιο της τρομοκρατικής απειλής με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη σήμερα, η εν λόγω στήριξη της ενίσχυσης των ελέγχων ασφαλείας στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, κυρίως μέσω της διασταύρωσης ευρωπαϊκών και διεθνών αρχείων, κρίνεται απαραίτητη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, 130 Γάλλοι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα. Εξάλλου, η Γαλλία θα συμμετέχει με προσωπικό 170 ατόμων στο μελλοντικό οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Η Γαλλία σήμερα συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσώπων που χρήζουν προστασία: 3.800 θέσεις έχουν ήδη προταθεί, με ένα μηνιαίο ρυθμό που ξεπερνά τις 450 θέσεις, 1.656 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται ήδη στη Γαλλία, και άλλα 700 άτομα θα φιλοξενηθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου. Από το Μάρτιο του 2016, 30 στελέχη προστασίας της OFPRA, 10 στελέχη του Γαλλικού Γραφείου Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (OFII) και περίπου δέκα διερμηνείς εστάλησαν στην Ελλάδα για να στηρίξουν την επιτάχυνση αυτού του μηχανισμού μετεγκατάστασης».

Οι κύριοι Μουζάλας και Τόσκας χαιρέτισαν από την πλευρά τους, εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, τον κεντρικό ρόλο της Γαλλίας όσον αφορά την εφαρμογή του μηχανισμού μετεγκατάστασης, όσο και την ενίσχυση του ελληνικού συστήματος ασύλου.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε την υποστήριξη του για την πρόσθετη ενίσχυση της Ελλάδας με χρηματοδότηση ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.