Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Θάσο

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Θάσο

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερη ήταν η εικόνα στη μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Θάσο χθες το απόγευμα, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά παρ’ όλα αυτά ακόμα δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις και τα μέτωπα της πυρκαγιάς εκτείνονται σε πολύ μεγάλη έκταση. Οι άνεμοι έπεσαν χθες, διευκολύνοντας το έργο των έξι αεροσκαφών, των έξι ελικοπτέρων και των 300 περίπου πυροσβεστών, με τα 75 οχήματα, που είχαν πέσει στη μάχη της κατάσβεσης. Χθες το απόγευμα πυροσβεστικό αεροσκάφος υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, βγαίνοντας εκτός μάχης. Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει διεθνή βοήθεια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. «Η φωτιά δεν απειλεί πια κάποιον οικισμό, αλλά υπάρχουν διαρκώς αναζωπυρώσεις, που θέλουν μεγάλη προσοχή», ειπώθηκε χθες το απόγευμα στην «Κ» από εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος απέφυγε να πει πως η φωτιά είναι υπό έλεγχο. Κι αυτό παρότι η φωτιά έκαιγε ήδη επί τρίτο 24ωρο. Φλεγόμενες εστίες εμφανίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατά πάσα πιθανότητα από ξηρά καταιγίδα και «βομβαρδισμό» με κεραυνούς των δασωμένων κορυφών της Θάσου, όπου υπήρχαν πολλά μεγάλα δέντρα και είχε να βρέξει πολλούς μήνες.

Χθες το πρωί μετέβη στη Θάσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου. Ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι μεγάλη η καταστροφή μεν, αλλά η Θάσος έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου και θα παραμείνει ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός». Επειτα από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ. Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν από τη φωτιά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80% και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό. Η καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα γίνει άμεσα με ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο θα χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές, ενώ θα ακολουθήσει πιο συγκεκριμένη καταγραφή από κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Καρατζιάς.

Κλειστά σχολεία

Σύμφωνα με μια πρώτη εικόνα στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θάσου, έχουν καεί τουλάχιστον 10 – 15 σπίτια στους οικισμούς Καζαβίτι και Θυμωνιά, ενώ επλήγη και ένα κατάστημα στην Αλυκή.

Η φωτιά έλαβε τεράστιες διαστάσεις, αγκαλιάζοντας όλο τον κεντρικό ορεινό όγκο του νησιού και κινούμενη προς τα παράλια (τόσο τα βόρεια όσο και τα νότια). Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες φωτιές στο νησί, συγκρινόμενη με εκείνη του 1985 ή ακόμα και του 1920. Οι καμένες εκτάσεις δεν μπορούν ακόμα να υπολογισθούν με ακρίβεια, αλλά πρέπει να είναι μεταξύ των 20.000 – 30.000 στρεμμάτων, μεγάλο μέρος εκ των οποίων είναι δασικές, αλλά και καλλιέργειες, κυρίως ελαιόδεντρα. Χθες δεν άνοιξαν τα σχολεία σε ολόκληρη τη Θάσο, όχι μόνο λόγω της πυρκαγιάς, αλλά και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί.

Το βασικό πρόβλημα που, ακόμη μία φορά, αποκαλύπτεται είναι η έλλειψη υποδομών και κατάλληλου δασικού οδικού δικτύου, γεγονός που δεν επιτρέπει πρόσβαση κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς. Επίσης, κάτοικοι κατήγγειλαν στην «Κ» πως οι αντιπυρικές ζώνες, που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 1985 και του 1989, έχουν χρόνια να συντηρηθούν, όπως και οι αγροτικοί δρόμοι.


Καταστροφές στην Ηλεία από την κακοκαιρία

«Σαν να πέρασε οδοστρωτήρας πάνω από τα χωράφια»

Δέκα λεπτά αρκούσαν για να σπείρουν την καταστροφή. Την περασμένη Πέμπτη ισχυρές ριπές αέρα σάρωσαν την ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών Ηλείας, ισοπεδώνοντας θερμοκήπια και καλλιέργειες. «Η πρώτη εικόνα που αντίκρισα ήταν τα θερμοκήπια συναδέλφου. Ηταν εντελώς κατεστραμμένα, σαν να τα πίεζε κάποιος με δύναμη από πάνω προς τα κάτω», λέει ο παραγωγός Δημήτρης Καρκαβίτσας. «Στα δικά μου είχαν σκιστεί τα πλαστικά, ενώ τα τόξα των θερμοκηπίων ήταν σαν μπλεγμένοι συνδετήρες. Δέκα άτομα να κρέμονταν από αυτά τα τόξα δεν θα μπορούσαν να τα λυγίσουν». Το 90% των εκτάσεων του κ. Καρκαβίτσα καταστράφηκε, ενώ άλλα θερμοκήπια σε απόσταση 500 μέτρων από τα δικά του έμειναν άθικτα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Θάσο-1

Ολοκληρωτική ήταν όμως η ζημιά και για άλλους παραγωγούς της περιοχής, κυρίως εκείνους που καλλιεργούν καλαμπόκια. «Ηταν λες και πέρασε οδοστρωτήρας», λέει ο παραγωγός Γεώργιος Κατσάπης. «Εχουν πληγεί ολοκληρωτικά τουλάχιστον 10.000 – 12.000 στρέμματα καλαμποκιού από την Κυλλήνη μέχρι τη Βουπρασία».

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Θάσο-2

Οι πρώτες καταγραφές των ζημιών ξεκίνησαν από χθες και σήμερα κλιμάκια του ΕΛΓΑ πρόκειται να επισκεφθούν τους πληγέντες. Οι ντόπιοι, όμως, ανησυχούν για το αν και πότε θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Οπως εξηγούν, τουλάχιστον για τα καλαμπόκια ήταν έτοιμοι να θερίσουν τη σοδειά τους, γι’ αυτό και η ζημιά τους είναι μεγαλύτερη. «Ολοι είναι χρεωμένοι. Δεν έχει μείνει όρθιο καλαμπόκι», λέει ο κ. Κατσάπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή