Προσωρινή αναβολή της παραίτησης Οδ. Βουδούρη

Προσωρινή αναβολή της παραίτησης Οδ. Βουδούρη

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε, προς το παρόν, η παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέα Βουδούρη, έπειτα από παρέμβαση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τόνιζαν την ανάγκη κλίματος ομοψυχίας ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, κύκλοι του γραφείου του γ.γ. μιλούσαν χθες για ειλημμένη απόφαση. Την ίδια στιγμή, οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται· συγκεκριμένα, το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν 258 αφίξεις. Πλέον, συνολικά 13.080 άτομα (στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου για το προσφυγικό) μένουν στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να είναι καθημερινά. Χθες στην Κω, όπου στο hotspot οι φιλοξενούμενοι έχουν φθάσει τους 1.540, ανήλικοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα και κρεβάτια ζητώντας να φύγουν από το νησί. Στη Λέσβο όπου παραμένουν 5.571 πρόσφυγες και μετανάστες και τη Χίο, 3.596 άτομα, η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Η «ασυνεννοησία» μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του γ.γ. Οδυσσέα Βουδούρη τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκε. Μάλιστα, χθες ο γ.γ. προετοίμασε δελτίο Τύπου-πρόσκληση προς τους δημοσιογράφους για συνέντευξη Τύπου την προσεχή Πέμπτη, όπου θα ανακοινώνονταν οι λόγοι παραίτησής του μαζί με έναν απολογισμό του έργου του στο πεντάμηνο της θητείας του, «έργο που έγινε σε πολύ δύσκολες συνθήκες». Ο γενικός γραμματέας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ενημερώσει το πρωθυπουργικό γραφείο για την πρόθεσή του, ωστόσο επιστολή παραίτησης έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε σταλεί σύμφωνα με το Μαξίμου.

Είναι εμφανές ότι ο αναπληρωτής υπουργός και ο γενικός γραμματέας δεν έχουν βρει τρόπο συνεργασίας που θα μπορούσε να αποδώσει για το προσφυγικό, ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από το γραφείο του δεύτερου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Μουζάλας ήταν από την αρχή αρνητικός στη «συγκατοίκηση», γι’ αυτό και δεν έχει υπογράψει το ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες του κ. Βουδούρη καθιστώντας τον πρακτικά ανενεργό. Από την άλλη, στελέχη του υπουργείου, συνεργάτες του κ. Μουζάλα, ανέφεραν χθες ότι ο γενικός γραμματέας δεν έχει επιδείξει καμία διάθεση συνεργασίας, καθώς με συχνές δηλώσεις του στον Τύπο διαψεύδει τον αναπληρωτή υπουργό. «Τη μια μέρα ο υπουργός δήλωνε ότι εργαζόμαστε για την τήρηση της συμφωνίας και την επόμενη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανέφερε ότι επεξεργαζόμαστε plan B για την κατάρρευση της συμφωνίας». Χαρακτηριστικά, σημείωναν «πρώτα διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι θα μας σταλεί επιστολή και μετά τη λάβαμε…».

Από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού σε σχέση με το θέμα, επισήμως, σε ερώτηση της «Κ», ανέφεραν ότι το πρόγραμμα του κ. Μουζάλα ήταν εξαιρετικά βεβαρημένο τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν σοβαρά θέματα για το προσφυγικό, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο αντρών τις επόμενες ημέρες. «Ο κ. Μουζάλας βρίσκεται στη Γαλλία όπου πραγματοποιεί κρίσιμες επαφές για το προσφυγικό, ενώ το Σαββατοκύριακο βρισκόταν με τον επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη στη ΔΕΘ όπου μάλιστα ανακοινώθηκε η ενίσχυση της Ελλάδας με 115 εκατομμύρια ευρώ», σημείωναν χαρακτηριστικά. Οσον αφορά στο γεγονός της μη υπογραφής του ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες του γ.γ., ανέφεραν ότι «προφανώς και έχουν αποσαφηνιστεί οι αρμοδιότητες του κ. Βουδούρη».

Τετ α τετ του Γάλλου ΥΠΕΣ με Μουζάλα και Τόσκα στο Παρίσι

Συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχαν χθες στο Παρίσι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του κ. Μουζάλα αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση απασχόλησαν οι εξελίξεις στην Τουρκία και το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ενώ ο κ. Μουζάλας φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ, προσβλέποντας σε υποστήριξη των ελληνικών θέσεων από τη γαλλική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία σήμερα συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων (3.800 θέσεις έχουν προταθεί, 450 μηνιαίως), 1.656 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται ήδη στη Γαλλία και άλλα 700 άτομα θα φιλοξενηθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου. Από τον Μάρτιο του 2016, 30 στελέχη προστασίας της OFPRA, 10 στελέχη του γαλλικού Γραφείου Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης και 10 διερμηνείς εστάλησαν στην Ελλάδα για την επιτάχυνση του μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Αναφορικά με τα ζητήματα ασφαλείας, οι κ. Καζνέβ και Τόσκας συμφώνησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και μάλιστα την Τετάρτη ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Τσουβάλας, πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του στη Χάγη. Η συνάντηση θα γίνει στα κεντρικά γραφεία της Europol στο περιθώριο ετήσιας συνάντησης των επικεφαλής των ευρωπαϊκών αστυνομιών. Οι δύο αξιωματούχοι πρόκειται να συμφωνήσουν σε σχέδιο κοινών δράσεων, που προβλέπει μεταξύ άλλων επισκέψεις Γάλλων αστυνομικών, ειδικευμένων σε θέματα αντιτρομοκρατίας, στην Ελλάδα κ.ά.

Γιαννησ Σουλιωτησ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή