Κατάληψη, λόγω… προσφυγόπουλων

Κατάληψη, λόγω… προσφυγόπουλων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φόβοι ότι μπορεί να βρει μιμητές η απόφαση του συλλόγου γονέων μαθητών δημοτικού σχολείου του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε κατάληψη με την εμφάνιση προσφυγόπουλων στο σχολικό συγκρότημα, εκφράζονται αρμοδίως. Και τούτο διότι στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας, φουντώνει η δυσφορία λόγω καθυστέρησης υλοποίησης της κυβερνητικής εξαγγελίας περί διασποράς προσφύγων και μεταναστών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Την ατμόσφαιρα επιβαρύνουν κρούσματα κλοπών, η επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής στους χώρους εντός και πέριξ των εγκαταστάσεων και η διάχυτη ανησυχία για περιστατικά επιδημικών ασθενειών, ενώ και εντός των κέντρων φιλοξενίας η κατάσταση επιβαρύνεται εξαιτίας του άγχους που προκαλεί στους διαμένοντες η απουσία προοπτικής αναχώρησής τους για την Ευρώπη.

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση της προσφυγικής παρουσίας εκφράζουν ανησυχίες ότι το Ωραιόκαστρο μπορεί να λειτουργήσει ως η απαρχή ενός ντόμινο αντιδράσεων εντός και εκτός των κέντρων φιλοξενίας, με τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη να αποδίδει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε «κακή ενημέρωση και προκατάληψη, ζητήματα που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας» γύρω από το προσφυγικό. Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά» και δήλωσε πως «τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

Υγειονομικό πρόβλημα

Ωστόσο τα μέλη του συλλόγου των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου του Ωραιοκάστρου δηλώνουν αποφασισμένα στην περίπτωση κατά την οποία τα προσφυγόπουλα του πλησιέστερου κέντρου φιλοξενίας μεταφερθούν για εκπαίδευση τις απογευματινές ώρες στις σχολικές εγκαταστάσεις, να προχωρήσουν σε κατάληψή τους. Η πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Κίτσιου δήλωσε: «Το πρόβλημά μας είναι καθαρά υγειονομικό» καθώς, όπως υποστήριξε, «τα προσφυγόπουλα δεν έχουν εμβολιαστεί, υπάρχουν κρούσματα ελονοσίας και ηπατίτιδας», ενώ αρνήθηκε την ύπαρξη ρατσιστικών κινήτρων πίσω από την απόφαση.

Στο πλευρό του συλλόγου και ο δήμαρχος της πόλης, Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος είχε αντιταχθεί εξ αρχής σφόδρα στην εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή του δήμου. Οπως ανέφερε, είναι προτιμότερο με τα χρήματα που θα δαπανηθούν για τη μεταφορά των μαθητών, να νοικιαστούν άδεια λόγω της οικονομικής κρίσης κτίρια και να γίνεται εκεί η όποια εκπαιδευτική διαδικασία. Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, ερωτηθείς σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, είπε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι «οι μαθητές του δημοτικού θα παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα κάθε μέρα 2-6 μ.μ. σε δημοτικό σχολείο που θα είναι κοντά στο κέντρο φιλοξενίας, ενώ τα παιδιά που είναι άνω των 12 ετών θα μπορούν να φοιτούν σε γυμνάσιο, ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κοντά στον τόπο που διαμένουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή