Η Κλίντον επιστρέφει στην κούρσα

Η Κλίντον επιστρέφει στην κούρσα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την Παρασκευή θα επιστρέψει στα προεκλογικά της καθήκοντα η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του επιτελείου της εκστρατείας της, που επισημαίνει ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών θα παραστεί σε εκδήλωση οργάνωσης Αφροαμερικανών γυναικών στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της τελετής στη μνήμη των 15 ετών από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι είχε διαγνωστεί με πνευμονία.

Το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στο δίκτυο CNN, η κ. Κλίντον είπε: «Δεν πίστευα ότι η αδιαθεσία μου θα γινόταν τόσο σπουδαίο θέμα. Θα επιστρέψω στα καθήκοντά μου σε λίγες ημέρες. Θέλω να τελειώσει αυτή η ιστορία και να γυρίσω στην εκστρατεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Τη Δευτέρα, στελέχη της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον παραδέχθηκαν ότι έσφαλαν καθυστερώντας να κοινοποιήσουν τη διάγνωση των ιατρών, ότι δηλαδή η υποψήφια πάσχει από πνευμονία, το οποίο το γνώριζαν κιόλας από την Παρασκευή.

Η 68χρονη κ. Κλίντον αποκάλυψε στο CNN ότι έχει υποστεί ανάλογα λυποθυμικά επεισόδια και κατά το παρελθόν. «Είναι κάτι που μου έχει συμβεί κάποιες φορές στο παρελθόν. Το γνωρίζω και ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Να ξέρετε επίσης ότι δεν λιποθύμησα την Κυριακή. Ενιωσα αδυναμία και ζάλη, αλλά δεν έχασα τις αισθήσεις μου. Μόλις κάθισα και ήπια λίγο νερό, ένιωσα αμέσως καλύτερα», είπε η υποψήφια.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο 70χρονος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι η υγεία των υποψηφίων αποτελεί θεμιτό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας, αποφεύγοντας ωστόσο να επιτεθεί στην κ. Κλίντον για την ασθένειά της. «Ελπίζω να γίνει γρήγορα καλά και να επιστρέψει στον προεκλογικό αγώνα», είπε ο κ. Τραμπ.

Τα πυρά του Ντόναλντ Τραμπ στράφηκαν, όμως, σε δήλωση της Χίλαρι Κλίντον την περασμένη εβδομάδα, στην οποία η Δημοκρατική υποψήφια χαρακτήρισε το ήμισυ των υποστηρικτών του Τραμπ «ένα καλάθι αξιοθρήνητους» ρατσιστές, ομοφοβικούς και ξενόφοβους. Σε δηλώσεις της το Σαββατοκύριακο, η κ. Κλίντον ζήτησε συγγνώμη για την αποστροφή αυτή.

Ο Τραμπ, όμως, συνέκρινε τη δήλωση αυτή της Κλίντον με την πολυσυζητημένη δήλωση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, στην οποία ο Ρόμνεϊ ανέφερε ότι 47% του εκλογικού σώματος είναι εξαρτημένο από κρατικά βοηθήματα.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην αμφίρροπη πολιτεία Βόρεια Καρολίνα, ο Τραμπ είπε: «Ουδέποτε στην ιστορία, υποψήφιος πρόεδρος μεγάλου κόμματος δεν δαιμονοποίησε με τόσο μένος τον Αμερικανό ψηφοφόρο». Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, διαδηλωτές εναντίον του Τραμπ σηκώθηκαν όρθιοι στην αίθουσα στην κωμόπολη Ασβιλ και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του υποψηφίου. Οπαδός του Τραμπ καταγράφηκε από τις κάμερες των τηλεοπτικών δικτύων να αρπάζει διαδηλωτή από τον λαιμό και να τον γρονθοκοπεί στο πρόσωπο.

Στο μεταξύ, στον προεκλογικό αγώνα υπέρ της Χίλαρι Κλίντον επρόκειτο να συμμετάσχει χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας υπέρ της πρώην υπουργού Εξωτερικών στην πολιτεία Πενσιλβάνια, που θεωρείται κρίσιμη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου τον Νοέμβριο.

Ο κ. Ομπάμα επρόκειτο να μιλήσει στον υπαίθριο χώρο μπροστά στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Φιλαδέλφειας, προτού μεταβεί σε εκδηλώσεις δωρητών των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη.

Κριτική άσκησε, όμως, στον χειρισμό του ζητήματος της ασθένειας της Χίλαρι Κλίντον από τα στελέχη της εκστρατείας της ο πρώην στενός πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, θεωρούμενος και ο «αρχιτέκτονας» της νίκης του στις εκλογές του 2008, Ντέιβιντ Αξελροντ. «Τα αντιβιοτικά είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την πνευμονία. Ποια είναι, όμως, η κατάλληλη αγωγή για την ανθυγιεινή ροπή στην απόκρυψη της αλήθειας, που επανειλημμένως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Αξελροντ μέσω Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή