Βεβήλωσαν εβραϊκή συναγωγή στα Iωάννινα

Βεβήλωσαν εβραϊκή συναγωγή στα Iωάννινα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αγκυλωτούς σταυρούς βεβήλωσαν άγνωστοι την εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται εντός του φρουρίου της πόλης από το 1828, αλλά και παρακείμενα σπίτια. Την αποτρόπαια πράξη καταδίκασαν ομόφωνα τοπική κοινωνία και πολιτικά κόμματα.

«Οι εικόνες του συμβόλου του ναζισμού προκαλούν θλίψη σε μια πόλη που κουβαλάει ακόμη το φορτίο της μνήμης από τις θηριωδίες των ναζί», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της πόλης, Θωμάς Μπέγκας, υπενθυμίζοντας ότι 2.000 Γιαννιωτοεβραίοι χάθηκαν από το Γ΄ Ράιχ. Η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων αποτελούσε τη δεύτερη σε πληθυσμό μετά τη Θεσσαλονίκη και αφανίστηκε σε ποσοστό 93%, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη…

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι «το περιστατικό συνιστά, μάλιστα, και απόπειρα εκφοβισμού της εβραϊκής κοινότητας, αφού οι δράστες δεν αρκέστηκαν στη βεβήλωση της Συναγωγής, αλλά σχημάτισαν αγκυλωτούς σταυρούς και σε παρακείμενες οικίες». Ωστόσο, η εν λόγω πράξη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, για όσους παρακολουθούν την επικαιρότητα στην παραλίμνια πόλη, όπου σήμερα επιβιώνει μια εβραϊκή κοινότητα, που αριθμεί το πολύ πενήντα άτομα. «Το περιστατικό δεν είναι τυχαίο, έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά μια ακραία έξαρση αντισημιτισμού που εκδηλώθηκε με προσβλητικά, ανιστόρητα και χυδαία άρθρα σε εφημερίδα της πόλης και σε ηλεκτρονικά μέσα. Δυστυχώς, έπειτα από αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, ήταν αναμενόμενο και θεωρώ ότι υπάρχουν σοβαρές ηθικές ευθύνες σε όσους με τη στάση τους προκάλεσαν το γεγονός» σημειώνει με έμφαση ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας της Αθήνας, Μίνος Μωυσής.

«Τα Γιάννενα έχουν παρελθόν στους βανδαλισμούς εις βάρος της εβραϊκής κοινότητας» εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της ισραηλίτικης κοινότητας Ιωαννίνων και καθηγητής Ιατρικής, Μωυσής Ελισάφ, που έχει και ο ίδιος προσωπικά στοχοποιηθεί λόγω του πρόσφατου διορισμού του ως αναπληρωτή διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

«Στο διάστημα 2002-2009 είχε βρεθεί στο στόχαστρο το ιστορικό μας κοιμητήριο, μεταξύ άλλων και λόγω της άποψης ότι η γύρω περιοχή θα μπορούσε να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, αν απαλλοτριωνόταν το νεκροταφείο». Ηταν η αποφασιστική στάση της τοπικής κοινωνίας τότε που έβαλε «φρένο» στις επιθέσεις. Σε αυτή προσβλέπουν και σήμερα οι εναπομείναντες Εβραίοι των Ιωαννίνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή