Τα «πηγαδάκια» και η ψηφοφορία στο Ωραιόκαστρο

Τα «πηγαδάκια» και η ψηφοφορία στο Ωραιόκαστρο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα στην έκτακτη γενική συνέλευση της 8ης Σεπτεμβρίου ήταν τεταμένο, με τη φόρτιση που δημιουργεί ο φόβος. Στα πηγαδάκια ακούγονταν οι λέξεις «φυματίωση», «ηπατίτιδα», «ελονοσία». Μια γυναίκα ήξερε ότι θα έπρεπε να δώσει μάχη για να ακουστεί και η άλλη άποψη.

Η Κατερίνα Καρανικολάου είναι κτηνίατρος και μητέρα τεσσάρων παιδιών, τα τρία εκ των οποίων φοιτούν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου. «Ολα ξεκίνησαν από το δημοτικό συμβούλιο, κατά το οποίο ο δήμαρχος προέτρεψε όλους τους συλλόγους γονέων να κινητοποιηθούν γιατί θα έρθουν οι πρόσφυγες», λέει στην «Κ». «Επειδή είναι γιατρός και μίλησε για ηπατίτιδες και φυματιώσεις, ότι έρχονται να μας μολύνουν, ο κόσμος φοβήθηκε». Σε δύο ημέρες, ο πρόεδρος του συλλόγου του σχολείου της συγκάλεσε γενική συνέλευση. «Είχε έτοιμο φυλλάδιο που έλεγε ότι τα παιδιά των προσφύγων έχουν μολυσματικές ασθένειες. Ξεκινώντας οι τοποθετήσεις, το κλίμα τρόμου και ρατσισμού γενικεύθηκε». Από τους 77 παρισταμένους (σε σύνολο 115 μαθητών), οι 71 ψήφισαν να μη γίνουν αποδεκτά τα προσφυγόπουλα στον χώρο του σχολείου. Πέντε αποχώρησαν από τη διαδικασία, ενώ η κ. Καρανικολάου διαχώρισε τη θέση της ψηφίζοντας να έρθουν τα παιδιά εφόσον καλυφθούν υγειονομικά.

Αν γινόταν σήμερα η ψηφοφορία, θα είχε άλλο αποτέλεσμα. «Ερχονται πολλοί γονείς και μου λένε ότι παραπλανήθηκαν», λέει η ίδια. «Αν τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα, δεν θα είχαν αντίρρηση». Δεν είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό στο συγκεκριμένο σχολείο. Πέρυσι, όταν οι δάσκαλοι αποφάσισαν να συγκεντρώσουν ανθρωπιστικό υλικό για τα παιδιά στα διπλανά camps (Διαβατών και στρατοπέδου Φέσσα), το Δ.Σ. της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων προέβαλε αντίρρηση. «Γιατί δεν βοηθάμε Ελληνόπουλα;», ήταν η άποψη που επικράτησε.

Ενημέρωση γονέων

«Το αφήσαμε στη βούληση των γονέων», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Κορίτσης. «Απλώς κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις όπως η ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS». Σε ό,τι αφορά την τελευταία συνεδρίαση που κατέληξε στο περιβόητο κείμενο προς την Ενωση Συλλόγων Γονέων Ωραιοκάστρου, αναφέρει: «Ανέφερα στους γονείς τι ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και η τελική τους απόφαση ήταν να συνταχθούμε με το Δ.Σ. γιατί συνέτρεχαν σοβαρότατοι λόγοι υγειονομικής κάλυψης. Και από τις δύο πλευρές. Στην Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξη του σχολείου δεν έχει γίνει το εμβόλιο μαντού της φυματίωσης γιατί η πολιτεία έκρινε ότι δεν καλύπτει όλα τα στελέχη και δεν είναι απαραίτητο. Οπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξαν κρούσματα φυματίωσης και ηπατίτιδας στους χώρους φιλοξενίας, υπήρχε υγειονομικό κενό. Οφειλα να ενημερώσω». (Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΓτΚ, Ν. Κανάκης, δήλωσε χθες ότι τα παιδιά στον καταυλισμό Ωραιοκάστρου είναι πλήρως καλυμμένα εμβολιαστικά.) Πάντως ο κ. Κορίτσης εμφανίζεται σήμερα πιο διαλλακτικός. «Αν καλυφθούν και οι δύο πλευρές, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα. Θα συγκαλέσω γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε εκ νέου. Οντως η δήλωση προς την ένωση γονέων δεν ήταν σωστά διατυπωμένη, ήδη έχω προσθέσει παράγραφο που αναφέρει τα παραπάνω». Θυμίζεται ότι, λόγω της πίεσης που δέχθηκε με αφορμή τη συγκεκριμένη επιστολή, ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Ωραιοκάστρου Αθανάσιος Τσολακίδης παραιτήθηκε χθες. «Μπήκα στο στόχαστρο χωρίς να εμπλέκομαι», λέει στην «Κ».

Πάντως αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση. Χθες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί ρατσιστικής βίας. Η εισαγγελική παραγγελία αφορά και τις δηλώσεις του δημάρχου Αστέριου Γαβότση στο δημοτικό συμβούλιο, που χαρακτηρίστηκαν «ρατσιστικές».

«Αβάσιμους φόβους» που δεν έχουν καμία τεκμηρίωση και λογική προσέγγιση χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του τους ισχυρισμούς για τον υποτιθέμενο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο από την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά-πρόσφυγες στα σχολεία.

Χθες, ο Νίκος Φίλης κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να πάρει σαφή θέση στο θέμα «πολλώ δε μάλλον που ο δήμαρχος που έχει δημιουργήσει και το πρόβλημα (…) ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Ν.Δ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή