Υπερπτήση ελικοπτέρου στην Κω

Υπερπτήση ελικοπτέρου στην Κω

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως νέα μέθοδος αμφισβήτησης του εναερίου χώρου, αλλά και του εύρους ευθύνης για έρευνα και διάσωση ακόμα και πάνω από ελληνικό έδαφος, εκλαμβάνεται η χθεσινή υπερπτήση ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής πάνω από την Κω. Νωρίς το πρωί, στις 07.10, ένα ελικόπτερο τύπου ΑΒ-412 εισήλθε στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησε δύο υπερπτήσεις στις 07.12 και στις 07.14 πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Κω, σε ύψος μόλις 400 και 500 ποδών αντιστοίχως. Το ελικόπτερο βγήκε από το FIR Αθηνών στις 07.27. Την πρώτη αντίδραση στο ΓΕΕΘΑ διαδέχθηκε ο προβληματισμός, καθώς πρόκειται για το πρώτο σοβαρό περιστατικό πάνω από το Αιγαίο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου.

Αφορμή της υπερπτήσης φαίνεται ότι ήταν η παρακολούθηση μιας λέμβου που μετέφερε πρόσφυγες και βρισκόταν στο στενό ανάμεσα σε Τουρκία και Κω. Ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή αν στη λέμβο επέβαιναν φυγάδες. Αλλωστε, είναι επί της ουσίας δευτερεύον για την ελληνική πλευρά. Το γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας «έρευνας και εντοπισμού» της λέμβου το τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από την Κω καθιστά σαφές ότι η Τουρκία επιστρέφει στο πάγιο μοτίβο διεκδίκησης μιας ζώνης SΑR (Search and Rescue) πολύ ευρύτερης από αυτήν που αποδέχεται η Αθήνα βάσει των οριοθετήσεων τόσο στη θάλασσα (εν προκειμένω στη μέση γραμμή ανάμεσα σε Κω και Τουρκία), όσο και στον αέρα.

Προφανώς, η χθεσινή υπερπτήση, παρότι υποβαθμίζεται, συνιστά μια εύγλωττη υπενθύμιση ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει τις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό του τουρκικού στρατού. Οι παραβιάσεις του τελευταίου διμήνου ήταν ελάχιστες και πραγματοποιούνταν κυρίως από ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235, το οποίο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Active Endeavor» πραγματοποιούσε μια τυπική πορεία από τα νότια προς τα βόρεια και –με την ευκαιρία– αντί να κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς ώστε να μην εισέρχεται στο FIR Αθηνών απλώς κινούνταν σε μια ευθεία, αγνοώντας τις εναέριες ζώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή