Το πρώτο Βραβείο Δημοκρατίας στον Κένεθ Ροθ

Το πρώτο Βραβείο Δημοκρατίας στον Κένεθ Ροθ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα βρεθούν στα ελληνικά νησιά μέσα σε μία εβδομάδα αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του φετινού Athens Democracy Forum στη Στοά του Αττάλου, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «χωρίς την Τουρκία δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις μεταναστευτικές ροές». Επέμεινε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι, παρότι η Τουρκία «βρίσκεται υπό απειλή» μετά το το πρόσφατο πραξικόπημα, η Ε.Ε. δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου για Τούρκους πολίτες σε θέματα που αφορούν θεμελιώδη κεκτημένα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το διακύβευμα της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, είναι το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Η Ευρώπη μπορεί να δώσει λύσεις στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας χωρίς να κάνει υποχωρήσεις στις βασικές της αξίες», είπε. Ωστόσο, ενώ «οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν όλο και πιο πολύ ευρωπαϊκές λύσεις», πολλοί πολιτικοί «επιμένουν σε εθνικές και εθνικιστικές λύσεις». Ο επίτροπος ανέφερε μάλιστα ότι στην επικείμενη σύνοδο στην Μπρατισλάβα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα θέσει τους ηγέτες των «27» ενώπιον των ευθυνών τους.

Ο κ. Αβραμόπουλος εκφώνησε την κεντρική ομιλία της βραδιάς και συμμετείχε σε πάνελ, υπό τον συντονισμό του αρθρογράφου των New York Times Ρότζερ Κόεν, μαζί με τον Κένεθ Ροθ, εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης Human Rights Watch. Ο κ. Ροθ, που έγινε μετά την εκδήλωση o πρώτος αποδέκτης του βραβείου Δημοκρατίας του Δήμου Αθηναίων, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για την αδυναμία του πολιτικού κέντρου να αντιδράσει δυναμικά στους ξενοφοβικούς δημαγωγούς που έχουν αναδυθεί σε πολλές χώρες της Δύσης. Στηλίτευσε επίσης τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «δεν είναι ασφαλής χώρα» για τους πρόσφυγες, κάτι στο οποίο –όπως είπε– συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές που κρίνουν τα αιτήματα ασύλου: «Κανένας Σύρος δεν έχει επαναπροωθηθεί αναγκαστικά στην Τουρκία».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, σε μία έμμεση αναφορά στην υπόθεση του Ωραιόκαστρου, τόνισε ότι «όλοι οι θεσμοί πρέπει να εγγυηθούμε ότι κάθε παιδί θα έχει πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης και στο σχολείο. Να αντισταθούμε στη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ενισχυθεί ο θεσμός του Κοινοβουλίου, που πιέζεται τόσο από την υπερβολική ενδυνάμωση της εκτελεστικής εξουσίας όσο και «από τη γοητεία που ασκεί διεθνώς η λεγόμενη “δημοψηφισματική” δημοκρατία».

Η Ανικα Σάβιλ, επικεφαλής του Ταμείου Δημοκρατίας του ΟΗΕ, μίλησε για τον συρρικνούμενο χώρο της κοινωνίας των πολιτών και τις συνέπειές του για τη ζωτικότητα των δημοκρατικών πολιτευμάτων. Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο πρόεδρος της New York Times Company Στίβεν Ντάνμπαρ-Τζόνσον σημείωσε ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Freedom House, μόλις 13% των χωρών του κόσμου απολαμβάνουν πραγματική ελευθεροτυπία, που αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή δημοκρατία. Ο κ. Ντάνμπαρ-Τζόνσον χαιρέτισε, επίσης, τη 18ετή συνεργασία της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή