Εξι στους δέκα δεν εμπιστεύονται τα γενόσημα

Εξι στους δέκα δεν εμπιστεύονται τα γενόσημα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά χαμηλή παραμένει η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα γενόσημα φάρμακα. Σύμφωνα με μελέτη που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας, που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα των υπουργείων Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας, έξι στους δέκα πολίτες (62%) δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τα γενόσημα, στάση που θέτει εμπόδια στη διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά.

Στη χώρα μας, η χρήση γενοσήμων εκτός νοσοκομείου μετά βίας ξεπερνάει το 20%, ποσοστό που παραμένει σε αυτό το χαμηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, σε «πείσμα» των μνημονιακών στόχων για αύξησή τους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις. Ο νεότερος στόχος που έχει τεθεί από τους δανειστές είναι να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων εκτός νοσοκομείου στο 40% έως τον ερχόμενο Μάρτιο και στο 60% έως τον Μάρτιο του 2018. Ο στόχος για τους νοσοκομειακούς ασθενείς είναι 50% χρήση γενοσήμων έως το τέλος του έτους και 60% έως τον Ιούνιο 2017.

Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αυτή την περίοδο το υπουργείο επεξεργάζεται τη θέσπιση θετικών κινήτρων για γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς προκειμένου τα γενόσημα να αποτελέσουν μια συστηματική επιλογή για τους ασθενείς. Ο ίδιος χαρακτήρισε την αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων, κυρίως όσων παράγονται στην ελληνική αγορά, με παράλληλο περιορισμό των εισαγωγών φαρμάκων, μία κρίσιμη προτεραιότητα στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής. Ο κ. Ξανθός σημείωσε επίσης ότι «χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επικοινωνιακής προβολής συνολικά των ποιοτικών ελληνικών γενοσήμων, που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία τους και θα αντιστρέψουν το σημερινό κλίμα αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητάς τους».

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη χρήση γενοσήμων αποτελεί μία από τις δράσεις που εμπεριέχει το σχέδιο για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Οι άξονες που περιλαμβάνει το σχέδιο είναι η ενίσχυση της ζήτησης προϊόντων εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας (με ευαισθητοποίηση για τη χρήση γενοσήμων και επανεξέταση της πολιτικής τιμοδότησης και του πλαισίου αποζημιώσεων των φαρμάκων), η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (εξωστρέφεια, συνεργασίες, ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως η είσοδος στη δυναμική αγορά των φυτικών φαρμάκων), η ενίσχυση δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας (διαμόρφωση ελκυστικού θεσμικού πλαισίου), η ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού, η διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και η βελτίωση του περιβάλλοντος χρηματοδότησης.

Για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης έχει συστηθεί διυπουργική επιτροπή (με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης, της αρμόδιας για θέματα Βιομηχανίας υφυπουργού, του υπουργού Υγείας και του αρμόδιου για θέματα Ερευνας αναπλ. υπουργού Παιδείας), ενώ παράλληλα έχουν συγκροτηθεί έξι ομάδες εργασίας (μία ανά άξονα Σχεδίου Δράσης) που θα υποβάλουν τις προτάσεις τους στη διυπουργική επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή