Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από το Σάββατο οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), «μέχρι κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ να τα βρούν και να λογικευτούν» και να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, ύψους 6,1 εκατ. ευρώ, στους 2.300 απασχολουμένους του οργανισμού.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, «η διάρκεια της επίσχεσης εργασίας μας θα εξαρτηθεί από το πότε κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΣΘ θα βάλουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων τα δεδουλευμένα των τελευταίων δύο μηνών».

Η απόφαση των εργαζομένων λήφθηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη συνεδρίαση είχε αποφασιστεί για τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, ωστόσο μετατέθηκε για την Παρασκευή, εν αναμονή τής απάντησης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, στην ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΟΑΣΘ για την κυβερνητική πρόταση που της κατατέθηκε.

Βάσει της πρότασης αυτής, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα με αποκλειστική ευθύνη του ΟΑΣΘ, η πλευρά του Δημοσίου ανέλαβε να προκαταβάλλει την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση), του επόμενου μήνα και των κοινωνικών αντισταθμισμάτων του υπουργείου Παιδείας. Αυτό όμως, υπό την αυστηρή προϋπόθεση, ότι τα χρήματα θα αποδοθούν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζόμενων.

Εξετάζοντας την πρόταση του υπουργού, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ δήλωσε ότι δεν τη θεωρεί σύννομη, ωστόσο κοινοποίησε τον αριθμό λογαριασμού της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να κατατεθούν σε αυτόν τα δεδουλευμένα τους, ύψους 6,1 εκατ. ευρώ.

Προσφυγή του ΟΑΣΘ για την άρση της επίσχεσης

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΟΑΣΘ αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να επιτύχει την άρση της επίσχεσης εργασίας

«Η κήρυξη της εν λόγω επίσχεσης εργασίας δεν επιλύει το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, αλλά αντίθετα δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα οικονομικά στον Οργανισμό και κυρίως στερεί από τους πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης», σχολίασε ο οργανισμός.

«Συνεπώς, ο Ο.Α.Σ.Θ. για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συγκοινωνίας στο Νομό Θεσσαλονίκης, οφείλει να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να επιτύχει την άρση της αναγγελθείσας επίσχεσης εργασίας», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη συμφιλίωσης που πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου […]το μεν υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, συμφώνησε να καταβάλει στον Ο.Α.Σ.Θ. τις δόσεις Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2016, συνολικού ποσού 7,89 εκατ. ευρώ, η δε Γενική Γραμματεία Πρόνοιας να καταβάλει περίπου 2 εκατ. ευρώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Πλην, όμως, μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις προαναφερόμενες καταβολές, με συνέπεια να μην έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους οι μισθοί Ιουλίου και Αυγούστου 2016».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή