Χίος και Λέσβος λίγο πριν από την «έκρηξη»

Χίος και Λέσβος λίγο πριν από την «έκρηξη»

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΣ, ΛΕΣΒΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση σε Λέσβο και Χίο, έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Στριμωγμένοι μέσα στα ασφυκτικά γεμάτα hotspots, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξεγείρονται διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι κάτοικοι δημιουργούν ομάδες περιφρούρησης για να προφυλαχθούν από τα φαινόμενα κλοπών, ενώ η εξέταση των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου «σκοντάφτει» στην ολιγωρία της Ε.Ε. να στείλει στην Ελλάδα αξιωματούχους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ασια που μαζί με την κουνιάδα της Φαμίντα και τα 11 παιδιά τους έφτασαν από το Πακιστάν στη Χίο στις 19 Μαρτίου και, όπως δηλώνουν στην «Κ», περιμένουν ακόμη να περάσουν από συνέντευξη. Και το μαρτύριό τους δεν προβλέπεται να λάβει άμεσα τέλος.

Χίος και Λέσβος λίγο πριν από την «έκρηξη»-1

«Μας λένε ότι για τη συνέντευξη μπορεί να χρειαστούν ακόμη εννέα μήνες», δηλώνει η Ασια. Από την πλευρά της, η Φαμίντα, που θεωρούσε την Ευρώπη «Γη της Επαγγελίας», βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο στο hotspot, τα παιδιά μου τρομάζουν με τις φασαρίες και τους καβγάδες.

Ηρθαμε εδώ για μια καλύτερη ζωή και τα παιδιά μου δεν μπορούν να πάνε ούτε σχολείο», εξηγεί.

Οι διαμαρτυρίες φουντώνουν και στο hotspot της Μόριας. «Η κατάσταση είναι δραματική, υπάρχουν άνθρωποι άρρωστοι και δεν υπάρχουν γιατροί να τους περιθάλψουν. Πρόσφατα υπήρξε συμπλοκή και παρακαλούσαμε να έρθει ασθενοφόρο», καταγγέλλει ο Μάρι από την Παλαιστίνη.

Χίος και Λέσβος λίγο πριν από την «έκρηξη»-2

Ο Ιμπραχίμ από τη Συρία επισημαίνει την έλλειψη συνθηκών υγιεινής, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να «κλέβουν» νερό από τα γειτονικά χωράφια για να κάνουν μπάνιο. «Αυτό δεν είναι Ευρώπη, είναι μια φυλακή. Ολοι μού λένε να περιμένω. Για τι πράγμα; Για να έρθουν ακόμα περισσότεροι; Ενα εκατομμύριο άτομα στο Χαλέπι περιμένουν να περάσουν εδώ», λέει στην «Κ».

Χίος και Λέσβος λίγο πριν από την «έκρηξη»-3

Ενδεικτική της απελπισίας που νιώθουν οι αιτούντες άσυλο είναι και η προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε χαρτί που θα τους βοηθήσει να έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση. Οπως δηλώνει στην «Κ» η ψυχίατρος και εκτελούσα χρέη διοικήτριας στο νοσοκομείο της Χίου, Ελένη Βουτιέρου, «οι επισκέψεις είναι πολύ περισσότερες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, διότι πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν οποιαδήποτε ιατρική γνωμάτευση για οποιοδήποτε πρόβλημα, χρόνιο ή μη, με στόχο να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στο αίτημα ασύλου». Κάποιοι, προκειμένου να «δραπετεύσουν» από τα νησιά, δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις.

Χίος και Λέσβος λίγο πριν από την «έκρηξη»-4

«Ηταν ένα παιδάκι που κινδύνευε και, ενώ κλήθηκε το ΕΚΑΒ, η μητέρα αρνούνταν να επιτρέψει τη μεταφορά του στην Αθήνα εάν δεν έφευγε μαζί όλη η οικογένεια», προσθέτει η κ. Βουτιέρου.

Οι αριθμοί

Η εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Μόνο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με τις δομές να αντέχουν μέχρι 5.450 ανθρώπους.

Χίος και Λέσβος λίγο πριν από την «έκρηξη»-5

Ειδικότερα, στον χώρο προσωρινής διαμονής στη Σούδα της Χίου ζουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 900 άτομα, ενώ στις υποδομές μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 500. Την κατάσταση επιβαρύνει συνολικά και η αποχώρηση των Τούρκων παρατηρητών από τα ελληνικά νησιά, που είχε ως αποτέλεσμα οι επαναπροωθήσεις να γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο.

Χίος και Λέσβος λίγο πριν από την «έκρηξη»-6

«Αυτή τη στιγμή στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν περισσότερες από 8.500 αιτήσεις για άσυλο, όταν την ημέρα μπορούν να εξεταστούν γύρω στις 60-70. Θα έπρεπε να είχαν έρθει μερικές εκατοντάδες κόσμου για να συνδράμουν την υπηρεσία και έχουν έρθει ελάχιστοι», επισημαίνει από την πλευρά της η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου.

Λιγότερο προσωπικό

«Οσοι εισέρχονται αιτούνται αυτομάτως άσυλο, το οποίο εν συνέχεια παραπέμπουμε στην αρμόδια υπηρεσία και υπάρχει πολύς κόσμος και λιγότερο προσωπικό για να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου. Βέβαια η κατάσταση από όσο γνωρίζω έχει βελτιωθεί, ενώ υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), η οποία ενισχύει την υπηρεσία ασύλου στο θέμα των συνεντεύξεων», δηλώνει στην «Κ» η αναπληρώτρια διοικήτρια του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου, Μαρία Δήμητρα Νιούτσικου. Η υποδοχή, ταυτοποίηση και καταγραφή μπορεί να αποδειχθούν και αυτές χρονοβόρες.

Χίος και Λέσβος λίγο πριν από την «έκρηξη»-7

Στο μεταξύ, πολλοί κάτοικοι στη Χίο, με αφορμή κάποιες κλοπές και καταστροφές από πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών απαιτώντας την απομάκρυνσή τους από χώρους φιλοξενίας, όπως του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας.

«Υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές και καταστροφές, όπως για παράδειγμα σε παρμπρίζ αυτοκινήτων, ενώ δεν διστάζουν να κλέψουν μέχρι και παπούτσια και απλώστρες από αυλές και μπαλκόνια. Τα βράδια δεν κυκλοφορεί κόσμος μέσα στο κάστρο», προσθέτει ο πρόεδρος του εκπολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου φρουρίου «Ο Αγιος Γεώργιος», Τάσος Βουδούρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή