Αναβάλλεται η υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Αναβάλλεται η υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις 6 Οκτωβρίου διεκόπη η δίκη για τις δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που ξεκίνησε σήμερα με συνολικά 35 κατηγορουμένους να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απιστία και άλλα αδικήματα.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έχει εισαχθεί η υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώπιον του οποίου καλούνται να λογοδοτήσουν συνολικά 35 κατηγορούμενοι.

Η δίκη αφορά σε δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008-2010, οι οποίες φέρονται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει, κατά το κατηγορητήριο, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να λογοδοτήσουν για κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της απιστίας και της απάτης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μεταξύ του 2008 και του 2010 χορήγησε δάνεια σε επιχειρηματικά σχήματα χωρίς τις αναγκαίες και νόμιμες εξασφαλίσεις, ζημιώνοντας το ΤΤ και προκαλώντας κατ΄επέκταση ζημιά στο ελληνικό δημόσιο.

Μεταξύ των προσώπων που θα καθίσουν στο εδώλιο για την υπόθεση είναι ο τότε επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, αλλά και επιχειρηματίες, όπως οι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και άλλοι.ω

Η δίκη, η οποία τυπικά ξεκίνησε σήμερα, διεκόπη για τις αρχές Οκτωβρίου ενώ έχει υποβληθεί και αίτημα αναβολής της εκδίκασης της υπόθέσης με το επιχείρημα ότι δεν έχει μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα για έναν εκ των κατηγορουμένων που είναι σερβικής καταγωγής.

Το δικαστήριο αναμένεται στις 6 Οκτωβρίου να αποφανθεί για το αν πράγματι η εν λόγω ένσταση ακυρότητας που προβλήθηκε θα έχει τύχη η η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά.

Σημειώνεται ότι η πολύκροτη υπόθεση της Siemens, για την οποία υπήρξαν αντιδράσεις εντός και εκτός δικαιοσύνης, οδηγήθηκε σε αναβολή λόγω μη μετάφρασης του παρεπεμπτικού βουλεύματος για τους κατηγορουμένους γερμανικής καταγωγής.

Η δικαστική έρευνα είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 με παραγγελία της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Στις 9 Ιανουαρίου του 2014 μετά από εξονυχιστική έρευνα, η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινικές διώξεις και μέσα σε ένα πόρισμα 150 σελίδων περιέγραφε τα φερόμενα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε διάφορους επιχειρηματίες δρομολογώντας ανακρίσεις για την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή