Κάλυψη κενών με μόνιμο προσωπικό ζητεί το ΚΕΘΕΑ

Κάλυψη κενών με μόνιμο προσωπικό ζητεί το ΚΕΘΕΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλυψη των αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών «χωρίς ημερομηνία λήξης» διεκδικεί το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, που την προηγούμενη εβδομάδα αναγκάστηκε, πρώτη φορά στην 30χρονη ιστορία του, να διακόψει την παροχή υπηρεσιών προς ανθρώπους που υποστηρίζει.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, τα επτά Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ, που εξυπηρετούν εξαρτημένους που παράλληλα αντιμετωπίζουν μία ψυχική διαταραχή, έκλεισαν, καθώς έληξαν οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας είχε υποδείξει εμμέσως ως υπεύθυνο γι’ αυτήν την εξέλιξη το ΚΕΘΕΑ, καθώς σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έχει εγκρίνει την πρόσληψη 35 ατόμων ως μόνιμο προσωπικό για το Κέντρο, καθώς και ότι είχε επιτρέψει νομοθετικά συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το ΚΕΘΕΑ, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως αποσπασματική και πρόσκαιρη κάλυψη των αναγκών και προσθέτει ότι οι 35 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που είναι σε εξέλιξη, «απέχουν πολύ από το να καλύψουν ικανοποιητικά τις ανάγκες του οργανισμού».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ, «με την οριστική παύση λειτουργίας των επτά Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων (ΠΨΚ), το ΚΕΘΕΑ αναγκάστηκε, πρώτη φορά στην 30χρονη ιστορία του, να διακόψει την παροχή υπηρεσιών προς τους ανθρώπους που υποστηρίζει. Το πλήγμα μάλιστα αφορά μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες εξαρτημένων, αυτούς που πάσχουν από διπλή διάγνωση, βρίσκονται δηλαδή αντιμέτωποι όχι μόνο με κάποιας μορφής εξάρτηση αλλά και με ψυχιατρική διαταραχή». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αρχική διετής φάση λειτουργίας των Κέντρων μέσω ΕΣΑΠ (2013 – 2015) και η οκτάμηνη παράτασή της, το 2016, ανέδειξαν την κοινωνική αναγκαιότητα των υπηρεσιών, όπου εξυπηρετήθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα.

«Η περίπτωση των ΠΨΚ καταδεικνύει ένα από τα κεντρικότερα προβλήματα στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας την περίοδο της κρίσης: τις σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τις απόπειρες αποσπασματικής και πρόσκαιρης κάλυψης των σχετικών αναγκών μέσω ΕΣΠΑ ή συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Σε ό,τι αφορά το ΚΕΘΕΑ, οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ξεπεράσει τα 100 άτομα, αριθμός στον οποίο δεν υπολογίζονται οι ανάγκες για σταθερή στελέχωση νέων καινοτόμων μονάδων όπως τα ΠΨΚ που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν», σημειώνει το ΚΕΘΕΑ και καταλήγει: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ζητούμενο για το ΚΕΘΕΑ παραμένουν η συνέχεια και η ποιότητα των υπηρεσιών. Γι’ αυτό θα συνεχίσει να διεκδικεί την κάλυψη όλων των αναγκών του με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών χωρίς ημερομηνία λήξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή