«Δεν θα δεχθούμε προσφυγόπουλα»

«Δεν θα δεχθούμε προσφυγόπουλα»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο επεισόδιο –αυτή την φορά στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης, μετά το Ωραιόκαστρο– με γονείς που αντιδρούν στην ένταξη των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση-επιστολή του προς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Παιδείας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας δηλώνει «ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε καμιά περίπτωση και χωρίς κανένα συμβιβασμό τη συστέγαση των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, που επιβλήθηκε στην τοπική κοινωνία του δήμου μας και που επιχειρείται να επιβληθεί και στο σχολείο μας». Κατόπιν, οι γονείς εξηγούν τους λόγους της απόφασής τους, προτάσσοντας ότι «οι μαθητές δεν είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο σύνολο της κοινότητάς μας εφόσον φιλοξενούνται, όπως αρχικά διαβεβαιώσατε την τοπική κοινωνία, για 6 ως 8 μήνες. Οι ίδιοι διαδηλώνουν και ζητούν να φύγουν από τη χώρα». Επίσης, οι γονείς ισχυρίζονται ότι τα προσφυγόπουλα «προέρχονται από άλλη ήπειρο, με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο ασθενειών και συνθηκών υγιεινής. Δεν είναι εμβολιασμένα σύμφωνα με το εθνικό μας σύστημα εμβολιασμού και είναι άγνωστο αν είναι έστω εμβολιασμένα», ενώ επικαλούνται και θρησκευτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

Πάντως, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης συνιστά ψυχραιμία και αποφυγή καλλιέργειας κλίματος ανησυχίας και φόβου, καθώς σε δηλώσεις του (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ανέφερε ότι με τον διάλογο και τη συνεργασία μπορούν να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, ενώ ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής εμφανίστηκε να κρατάει αποστάσεις από την απόφαση των γονιών. Από την πλευρά του, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Παντής από σήμερα θα έχει συναντήσεις με δημάρχους, ξεκινώντας με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ενώ την άλλη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις με δημάρχους της Αττικής.

Ωστόσο, πηγές της Ε.Ε. αναφέρουν ότι, ως προς τα κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, απαιτείται επίσπευση των ενεργειών, καθώς είναι πολλά τα ελεγκτικά βήματα έως ότου να γίνει η εκταμίευσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή