ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετ’ εμποδίων το μετρό προς Πειραιά λόγω σπηλαίων

met-empodion-to-metro-pros-peiraia-logo-spilaion-2151766

Σε δύσκολη καμπή βρίσκεται η επέκταση του μετρό της Αθήνας προς Πειραιά. Τους τελευταίους μήνες ο μετροπόντικας έχει «κολλήσει» ανάμεσα στη Νίκαια και στα Μανιάτικα, λόγω των σπηλαιώσεων που συναντά στην πορεία του. Ο δε δυσκολότερος εκ των σταθμών, εκείνος του Πειραιά, προχωρεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και βρίσκεται πλέον πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Η εταιρεία Αττικό Μετρό διατηρεί την αισιοδοξία της, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα μπορούν σύντομα να ξεπεραστούν.

Στα μεγάλα τεχνικά έργα, όπως είναι το μετρό, οι εργασίες πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη σειρά. Ετσι, οποιοδήποτε πρόβλημα επηρεάζει την αλληλουχία των εργασιών «καθυστερεί» το χρονοδιάγραμμα. Αυτό έχει συμβεί και στην επέκταση του μετρό προς Πειραιά (από Αγία Μαρίνα έως Δημοτικό Θέατρο, 6 σταθμοί). Ο μετροπόντικας, που ξεκίνησε να σκάβει και πάλι από τον Μάρτιο (μετά ένα διάστημα απραξίας, λόγω των capital controls και χρηματοδοτικών προβλημάτων), είχε στόχο να φθάσει στον σταθμό Μανιάτικων τον Αύγουστο. Ωστόσο στο μέσον της διαδρομής από τη Νίκαια συνάντησε υπόγειες σπηλαιώσεις, οι οποίες πρέπει να κλειστούν με «ενέσεις» τσιμέντου προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευστάθεια της σήραγγας. «Την περίοδο αυτή κινούμαστε πιο αργά, λόγω των έγκοιλων. Πιστεύουμε ότι απομένουν 50-100 μέτρα μέχρι να βελτιωθεί το υπέδαφος και να ανακτήσουμε τους κανονικούς μας ρυθμούς», εξηγεί στην «Κ» στέλεχος της κατασκευαστικής κοινοπραξίας (J&P ΑΒΑΞ, Ghella, Alstom Transport).

Καθυστερήσεις

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Ο σταθμός Μανιάτικων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς για διάφορους εξωγενείς παράγοντες καθυστέρησε η έναρξη των εργασιών. Ετσι δεν είναι βέβαιο ότι, όταν ο μετροπόντικας διανύσει την υπολειπόμενη απόσταση, ο σταθμός θα είναι έτοιμος ώστε να τον διασχίσει και να συνεχίσει προς τον σταθμό του Πειραιά. Εκεί έρχεται το τρίτο και κυριότερο πρόβλημα. Παρότι όλοι γνώριζαν ότι η κατασκευή του σταθμού του Πειραιά, μπροστά από τον σταθμό των ΗΣΑΠ στην ακτή Καλλιμασιώτη, θα ήταν το πιο απαιτητικό από τα έργα της επέκτασης (καθώς ουσιαστικά κατασκευάζεται κάτω από τη θάλασσα), οι λύσεις που μελετήθηκαν και δοκιμάστηκαν δεν απέδωσαν. Ετσι χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να βρεθεί η καταλληλότερη επιλογή. Σήμερα έχουν επιτέλους ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής των διαφραγματικών τοίχων (που θα φθάσουν 10 μέτρα πιο βαθιά από τον σταθμό, στα 38 μέτρα), προκειμένου να βοηθήσουν στην «αγκύρωσή» του στο έδαφος, και κατόπιν θα ξεκινήσει η εκσκαφή του σταθμού.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του έργου, ο μετροπόντικας μπορεί να χρειαστεί να διασχίσει τον σταθμό χωρίς αυτός να έχει ακόμα κατασκευαστεί (κάτι που σημαίνει βέβαια ότι το συγκεκριμένο κομμάτι της σήραγγας που περνάει μέσα από τον σταθμό θα πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστεί). Η απόφαση θα ληφθεί σε 6-7 μήνες από σήμερα, όταν ο μετροπόντικας περάσει τα Μανιάτικα.

Οσο για τους τρεις πρώτους σταθμούς του έργου (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια), δεν μπορούν να ολοκληρωθούν προτού ολοκληρωθεί η εκσκαφή όλης της σήραγγας έως και τον τελευταίο σταθμό (Δημοτικό Θέατρο). Κι αυτό γιατί η μεταφορά των υλικών της εκσκαφής γίνεται μέσω της σήραγγας (με έναν επεκτεινόμενο τροχιόδρομο) μέχρι την Αγία Βαρβάρα, όπου τα υλικά βγαίνουν στην επιφάνεια και απομακρύνονται. Πάντως το έργο συνεχίζεται στο νέο ΕΣΠΑ, επομένως η χρηματοδότησή του δεν φαίνεται προς το παρόν να κινδυνεύει.