Δεν δόθηκε άσυλο στους τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Δεν δόθηκε άσυλο στους τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν δόθηκε άσυλο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Για τους υπόλοιπους πέντε εκκρεμούν οι σχετικές αποφάσεις.

Το αίτημα ενός εκ των τριών στρατιωτικών απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε από τη χειρίστρια της υπόθεσης ότι ο αιτών συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ για τις περιπτώσεις των άλλων δύο εκδόθηκε πράξη διακοπής της διαδικασίας. Στην πρώτη περίπτωση ο αιτών αναμένεται να προσφύγει στη δευτεροβάθμια επιτροπή, ενώ οι άλλοι δύο στρατιωτικοί μπορούν να ζητήσουν συνέχιση της διαδικασίας από την Υπηρεσία Ασύλου. Μέχρι τότε η υπόθεσή τους τίθεται στο αρχείο.

Συγκεκριμένα για την περίπτωση των δύο στρατιωτικών των οποίων διακόπηκε η διαδικασία σε πρώτο βαθμό, ο νόμος 4375/2016 προβλέπει τα εξής: «Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί πράξη διακοπής ή που η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο μετά από παραίτηση, ο αιτών έχει δικαίωμα με αίτησή του, εντός εννέα (9) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης διακοπής ή της υποβολής της παραίτησης, να ζητήσει από την αρχή που έλαβε την απόφαση, τη συνέχιση της διαδικασίας εξέτασης της υπόθεσής του. Μέχρι την τελεσίδικη κρίση της ως άνω αίτησης, ο αιτών δεν απελαύνεται από τη χώρα ούτε εκτελείται απόφαση επιστροφής. Ο αιτών μπορεί να ζητήσει τη συνέχιση της εξέτασης της υπόθεσής του μόνο μία φορά».

Μία ημέρα πριν από την έκδοση των αποφάσεων για τους τρεις στρατιωτικούς η δικηγόρος των «8», Σταυρούλα Τομαρά, είχε ζητήσει την εξαίρεση μιας χειρίστριας από τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων. «Υπέβαλα μονίμως ενστάσεις γιατί δεν ακολουθήθηκε η διοικητική διαδικασία, διαρκώς παραβιάζονταν άρθρα και από το νόμο περί ασύλου και από τη διοικητική διαδικασία και έκανα αναφορά εναντίον της υπαλλήλου», ανέφερε στο ΑΠΕ η δικηγόρος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή