Λέξεις και κόσμοι στη νέα σεζόν της Στέγης

Λέξεις και κόσμοι στη νέα σεζόν της Στέγης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

All we have is words, All we have is worlds (Ο,τι έχουμε είναι λέξεις, ό,τι έχουμε είναι κόσμοι). Aυτή τη νέον εγκατάσταση-φράση του Βρετανού σκηνοθέτη, εικαστικού και συγγραφέα Τιμ Ετσελς θα διαβάζουν όσοι κοιτάζουν ψηλά στο κτίριο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σαν φωτεινό μότο της φιλοσοφίας των ανθρώπων της Στέγης, που και φέτος έχουν στόχο να φέρουν στο προσκήνιο διαφορετικούς, αλληλοσυμπληρούμενους, ενδιαφέροντες κόσμους.

Οι λέξεις–κλειδιά στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι Πόλη, Γυναίκες, Μέση Ανατολή, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και σε συνδυασμό με τα 4Ε που παραμένουν σταθερές επιδιώξεις (Ελληνες, Εξωστρέφεια, Ευρώπη, Εκπαίδευση) χτίζουν μια αναγνωρίσιμη και ισχυρή καλλιτεχνική ταυτότητα για τη Στέγη.

H Iζαμπέλ Ιπέρ, η Μαριάν Σατραπί, οι Pussy Riots, οι Guerilla Girls, ο Μπράιαν Ινο ξεχωρίζουν ως παρουσίες σε μια σεζόν που θα έχει θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, κινηματογράφο, διαλέξεις, πρωτοπορία, αφιερώματα όπως το Made in USA, που σε συνέχεια του περυσινού «γεωπολιτικού» φεστιβάλ Transitions που ήταν εστιασμένο στη Λατινική Αμερική, αυτή τη φορά φέρνει στην Αθήνα την αβάν γκαρντ Αμερική. Η Μέση Ανατολή δεν θα λείψει ούτε φέτος από τη Στέγη. Εκτός από την Ιρανογαλλίδα δημιουργό του μπεστ σέλερ «Περσέπολις» Μαριάν Σατραπί και την Αμερικανοαιγύπτια δημοσιογράφο Mona Elthahawy, που αρθρογραφεί στον διεθνή Τύπο για θέματα σχετικά με τον αραβικό κόσμο, το Ισλάμ και τις γυναίκες, θα παρακολουθήσουμε μεταξύ άλλων κι ένα αφιέρωμα στη Συρία.

Στην κατηγορία «χορός», θα «παρελάσουν» πολύ μεγάλα ονόματα όπως Τρίσα Μπράουν, Βίλι Ντόρνερ, Γιάννης Μανταφούνης κ.ά., ενώ στα «μη χάσετε» πρέπει σίγουρα να συμπεριληφθεί η παράσταση βασισμένη στην προτελευταία χορογραφία της θρυλικής Πίνα Μπάους, που φέρνει στην Κεντρική Σκηνή δέκα χορευτές της ομάδας Tanztheater Wuppertal. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στην παράσταση «Phaedra (s)» του Κριστόφ Βαρλικόφσκι, ο «Δον Ζουάν» που θα σκηνοθετήσει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, η έκθεση «Υβρίδια: κόσμοι στα όρια τέχνης και τεχνολογίας», καρπός της συνεργασίας της Στέγης με το καινοτόμο φεστιβάλ νέων μέσων Ars Electronica Linz, είναι από τα must της φετινής σεζόν, επίσης.

Στις ανατρεπτικές παραγωγές της Στέγης εντάσσεται και το DEADxAthens. Θυμίζει TEDx και αποβλέπει στη διάδοση ιδεών με τη μορφή παρουσιάσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων (performances). Υπάρχει όμως ένα βασικό στοιχείο που το διαχωρίζει: στο DEADx κανείς από τους ομιλητές δεν είναι ζωντανός. Διακεκριμένοι συγγραφείς και ηθοποιοί συμπράττουν σε αυτή την ιδιότυπη χιουμοριστική παράσταση, που φέρνει στην Κεντρική Σκηνή προσωπικότητες και ιδέες από όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές, από την αρχαιότητα έως τον 21ο αιώνα.

Φέτος, πατώντας ακόμη σε πιο στέρεες βάσεις, και με την ευεργετική εμπειρία των προηγούμενων ετών, η Στέγη παρουσιάζει ένα περισσότερο πλήρες και συμπαγές πρόγραμμα και ανοίγεται σε νέες συμπαραγωγές, με την πεποίθηση, και ορθώς, πως είναι ο μόνος τρόπος η Ελλάδα να μετάσχει στις σύγχρονες πολιτιστικές ζυμώσεις.

​​Το πρόγραμμα αναλυτικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.sgt.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή