Καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση-συγχώνευση 258 αστυνομικών σταθμών και τμημάτων ανά την επικράτεια προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσίασε χθες η ηγεσία του Σώματος. Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένα ότι ο αριθμός των αστυνομικών υπηρεσιών από 1.206 που είναι σήμερα θα περιοριστεί σε 948, χάρη κυρίως σε συγχωνεύσεις τμημάτων και την κατάργηση υποστελεχωμένων αστυνομικών σταθμών σε όλη τη χώρα. Οι αλλαγές συνεπάγονται εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7% και μείωση κατά 10% των χρημάτων που καταβάλλονται για την ενοικίαση ακινήτων από την ΕΛ.ΑΣ.

«Προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, προκειμένου η Αστυνομία να γίνει πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας και επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχουν τμήματα με δυναμικό μικρότερο των δέκα ατόμων. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, που είχε την ευθύνη του σχεδίου αναδιάρθρωσης, αποκάλυψε ότι η ΕΛ.ΑΣ. κατέβαλε 350.000 ετησίως για τη στέγαση 18 αστυνομικών σταθμών που, όμως, δεν λειτουργούσαν και υπογράμμισε ότι στις περιοχές της περιφέρειας που καταργούνται αστυνομικά τμήματα και σταθμοί θα επεκταθεί ο θεσμός των κινητών αστυνομικών μονάδων και του τοπικού αστυνομικού.

Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας προκύπτει ότι στον νομό Αττικής καταργούνται 71 αστυνομικές υπηρεσίες και «απελευθερώνονται» 1.446 αστυνομικοί, που θα ανακατανεμηθούν με βάση το νέο οργανόγραμμα. Ενδεικτικά, καταργούνται τα αστυνομικά τμήματα Νέου Κόσμου και Πετραλώνων και ενισχύεται αυτό της Ακρόπολης, ενώ συγχωνεύονται τα τμήματα Ψυχικού, Φιλοθέης, Νέου Ψυχικού, όπως επίσης τα τμήματα Χολαργού και Παπάγου ή αντίστοιχα τα τμήματα Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης. Παράλληλα με την αναδιάρθρωση προωθείται, «παρά τις αντιδράσεις», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο κ. Τόσκας, και η αποδέσμευση των περίπου 700 αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα και μάλιστα υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που θα αποδεσμευθούν από τη φύλαξη στόχων θα ενισχύσουν «μάχιμες» υπηρεσίες, όπως την Αμεση Δράση και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Τέλος, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου προέκυψε ότι προωθείται η προμήθεια 400 νέων αυτοκινήτων, με δαπάνη ύψους 13 εκατ. ευρώ από το ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, καθώς και η δημιουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας σε αστυνομικούς που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή