Εφαρμογή που σε σηκώνει προτού πέσεις

Εφαρμογή που σε σηκώνει προτού πέσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ηλεκτρονικός «φύλακας άγγελος» έρχεται να προφυλάξει από τους αμέτρητους κινδύνους της καθημερινότητας ηλικιωμένους και μη. Η εφαρμογή TreatMeOut, ήδη διαθέσιμη για συσκευές έξυπνων κινητών, είναι τεχνολογικό επίτευγμα της ελληνικής ερευνητικής εταιρείας Systserv με έδρα την Πάτρα, που θέλησε να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τους χρήστες, παρέχοντας υπηρεσίες αναγνώρισης πτώσης, κινδύνου και ειδοποίησης για άμεση βοήθεια. «Χάρη σε αυξημένης ευαισθησίας αισθητήρες και έξυπνους αλγόριθμους, η εφαρμογή μπορεί να ανιχνεύσει την πιθανότητα πτώσης», εξηγεί στην «Κ» εκ μέρους της εταιρείας η μηχανολόγος-μηχανικός Χαρά Πυλαρινού, «τότε ενεργοποιείται ένας ηχητικός συναγερμός, τον οποίο μπορεί να θέσει σε λειτουργία και αυτόνομα ο χρήστης πατώντας ένα κουμπί». Ευθύς, ο συναγερμός δρομολογεί αυτόματες ειδοποιήσεις στις προκαθορισμένες επαφές, για άμεση δράση, ενώ παράλληλα ειδοποιούνται οι αρμόδιες αρχές (π.χ. ΕΚΑΒ) μέσω του συνδεδεμένου Κέντρου Επέμβασης.

Παράλληλα, «ακριβώς, όπως τα διαγνωστικά μηχανήματα, η εφαρμογή μπορεί να μετρήσει τη μεταβολή των παλμών της καρδιάς, αναγνωρίζοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης επικίνδυνων καρδιακών παθήσεων, μέσα από αλγόριθμο συσχέτισης των παλμών με το στρες. Για την ενεργοποίηση αυτής της υπηρεσίας, αρκεί να ακουμπήσει ο χρήστης το δάκτυλό του στην κάμερα του κινητού. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι, εφόσον διαπιστωθεί μια επείγουσα κατάσταση, η εφαρμογή στέλνει ειδοποίηση με γραπτό μήνυμα αυτόματα στις επαφές που από πριν έχει ορίσει ο χρήστης», συμπληρώνει η κ. Πυλαρινού και συνεχίζει: «Η επαφή-συγγενής ενημερώνεται για την ακριβή τοποθεσία όπου βρίσκεται ο χρήστης, με συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες». Φυσικά, οι ίδιες πληροφορίες φθάνουν και στις αρμόδιες αρχές, Αστυνομία και ΕΚΑΒ, μέσω του Κέντρου Επέμβασης. Εκείνο, από την πλευρά του, αξιολογεί τα ληφθέντα μηνύματα διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα και φιλτράρει την πληροφορία συνυπολογίζοντας το προφίλ του χρήστη, τις μετρήσεις από τους ενσωματωμένους αισθητήρες, αλλά και την πιθανή ανταπόκριση στο πρόχειρο ερωτηματολόγιο check-up, που εμφανίζεται στον χρήστη.

Καθώς, όμως, συχνά σημειώνονται μοιραίες καθυστερήσεις μέχρι την άφιξη των αρμοδίων, η πολυμήχανη ομάδα των ερευνητών, οι οποίοι προέρχονται από την Ιατρική Σχολή και το Πολυτεχνείο Πάτρας, πάει ένα… βήμα παρακάτω. «Την ίδια στιγμή που γνωστοποιείται το συμβάν σε Αρχές και συγγενείς, ένα μεγάλο drone που διαθέτει απινιδωτή και ηλεκτροκαρδιογράφο απογειώνεται με κατεύθυνση την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο έχων ανάγκη», περιγράφει η κ. Πυλαρινού. «Τα πολύπτερα λειτουργούν με αυτόματη πλοήγηση, λαμβάνουν οδηγίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ τα μηχανήματα που διαθέτουν μέσα απαραίτητα για να επανέλθει στη ζωή είναι αυτοματοποιημένα και εύκολα στη χρήση τους», συμπληρώνει. Ζητούμενο είναι «να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο χρήστης, κάποιος συνοδός του ή ακόμη και ένας περαστικός». Φυσικά, θα υποστηρίζεται και η δυνατότητα μέσω συστήματος τηλεϊατρικής να ρυθμίζει τη λειτουργία των μηχανημάτων ιατρός. «Η παραπάνω υπηρεσία ξεκινάει την πιλοτική λειτουργία της στη Δυτική Ελλάδα, καθώς απαιτεί την ύπαρξη κόμβων επαναφόρτισης των drones ανά χωρικές ζώνες, περίπου ανά 8 χιλιόμετρα». Οι εν λόγω κόμβοι σε πλήρη λειτουργία θα δύνανται να  αποθηκεύουν, να επαναφορτίζουν και να συντηρούν τα πολύπτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή