Χωρίς διεθνείς πτήσεις κινδυνεύει να μείνει η Χίος

Χωρίς διεθνείς πτήσεις κινδυνεύει να μείνει η Χίος

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό της Χίου μπορεί να επιφέρει ο υπαρκτός κίνδυνος να μείνει το νησί χωρίς αεροπορική σύνδεση με την Ευρώπη το 2017 λόγω της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί στις ξένες αγορές σε σχέση με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Πέτρος Φεγγουδάκης, η ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ότι κόβονται όλες οι πτήσεις από την Ευρώπη για το νησί το 2017. Αν δεν αλλάξει κάτι, η Χίος θα αποτελέσει τον πρώτο ευρωπαϊκό νησιωτικό προορισμό με αεροδρόμιο και παράδοση στον τουρισμό χωρίς απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Ευρώπη. Το 2015, συμπληρώνει, η Χίος διέθετε επτά αεροπορικές συνδέσεις σε εβδομαδιαία βάση. Φέτος, ενώ αρχικά υπήρχε προγραμματισμός για πέντε αεροπορικές συνδέσεις λόγω της αρνητικής εικόνας από το προσφυγικό τελικά πραγματοποιήθηκαν δύο. Ο κ. Φεγγουδάκης έχει ζητήσει επανειλημμένως την παρέμβαση των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων, ώστε να διατηρηθεί έστω και μία ευρωπαϊκή πτήση σε εβδομαδιαία βάση για τον επόμενο χρόνο στο νησί. Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης, τη φετινή χρονιά η μείωση των αφίξεων από την Ευρώπη στα ξενοδοχεία της Χίου έφθασε σε ποσοστό 70%. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων να υπολειτουργήσει. Επίσης, οι περισσότερες μονάδες άνοιξαν αργά και έκλεισαν νωρίς στη σεζόν. Σύμφωνα με τον κ. Φεγγουδάκη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν μεταβλήθηκε η τουριστική εικόνα για το νησί στις διεθνείς αγορές άντλησης επισκεπτών. Επιπλέον, σημειώνει ότι οι οικονομικές δυσκολίες για τις επιχειρήσεις του νησιού θα ενταθούν ακόμη περισσότερο τον χειμώνα εάν τελικά η κυβέρνηση υλοποιήσει την απόφασή της για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 1/1/ 2017 και στα νησιά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Τραγική είναι η εικόνα του τουρισμού και στη Λέσβο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Περικλή Αντωνίου. Η πτώση των αφίξεων στα ξενοδοχεία της Λέσβου τον Αύγουστο έφθασε σε ποσοστό το 80% τον Αύγουστο, όπως συμπληρώνει. Επίσης, εκφράζει την ανησυχία του για νέες απώλειες το 2017 εάν συνεχιστούν οι εντάσεις μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων στο νησί. Στη Σάμο οι τουριστικές απώλειες περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν λόγω της μεγάλης αύξησης των Τούρκων τουριστών. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Κώστας Κυριαζής, εκτιμά ότι από την πτώση 45% που παρατηρήθηκε στις αφίξεις στην αρχή της σεζόν, τελικά η πτώση θα φθάσει το 16%. Σε ό,τι αφορά, όμως, τα έσοδα για τις επιχειρήσεις προβλέπει ότι θα καταγράψουν πτώση έως 45%. Ενθαρρυντικό στοιχείο για την προσεχή σεζόν χαρακτηρίζει τη μικρή αύξηση των κρατήσεων που παρατηρείται από τη βρετανική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων θεωρεί τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και της τουριστικής εικόνας στις ξένες αγορές σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα απόλυτη προτεραιότητα ενόψει της σεζόν του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή