«Πάρτι» στα γηροκομεία και… κατ’ οίκον με επιθέματα κατακλίσεων

«Πάρτι» στα γηροκομεία και… κατ’ οίκον με επιθέματα κατακλίσεων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγογράφηση επιθεμάτων από γιατρό με διάγνωση έλκος που προκλήθηκε από… παρωνυχίδα. Αλλος γιατρός έγραψε επιθεματικό υλικό σε ασφαλισμένο για γρατζουνιά από γάτα. Επτά ημέρες μετά την επέμβαση αφαίρεσης δερματικού καλόγερου (δοθιήνα), γιατρός έγραψε στον ασθενή επιθέματα κατακλίσεως διάρκειας δύο μηνών! Ενα λάστιχο ποτίσματος ήταν η αιτία τραυματισμού ασφαλισμένου στον οποίο χορηγήθηκαν γι’ αυτό τον λόγο επιθέματα! Αυτά είναι ορισμένα χαρακτηριστικά περιστατικά από το «πάρτι» μακράς διαρκείας κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που εντόπισε η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ και τα οποία καταδεικνύουν μία ακόμη «μαύρη τρύπα» στην Υγεία.

Τα επιθέματα κατακλίσεων που στοιχίζουν στον ΕΟΠΥΥ σε ετήσια βάση 80.000.000 ευρώ, έχουν μπει στο στόχαστρο της ΥΠΕΔΥΦΚΑ και της Γενικής Επιθεωρήτριας κ. Γεωργίας Γεωργιάδου από το 2014 και τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά. Σε αυτή τη φάση ελέγχονται 520 γιατροί (το ένα τέταρτο των γιατρών που γράφουν επιθέματα) για τους οποίους «χτύπησε» κόκκινος συναγερμός όταν από την ηλεκτρονική διερεύνηση των γνωμοδοτήσεών τους μέσω της τεχνολογίας αιχμής που έχει εισαχθεί στον ΕΟΠΥΥ επί διοίκησης Σωτήρη Μπερσίμη, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν ίδιες φωτογραφίες για… διαφορετικούς ασθενείς. Από τον έλεγχο της ΥΠΕΔΥΦΚΑ προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των γιατρών δεν έχει πειστικές απαντήσεις, με αποτέλεσμα να τους καταλογίζονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 3.000 έως 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις διακοπή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.

Από τους ελέγχους φάνηκε ότι συχνά οι γιατροί έγραφαν επιθέματα κατακλίσεων χωρίς να έχουν χειρουργήσει τον ασφαλισμένο, ούτε καν να τον έχουν εξετάσει, συνήθως μόνο με τη διαμεσολάβηση των εταιρειών που εμπορεύονται τα επιθέματα. Είναι ενδεικτικό ότι ασφαλισμένος παρέλαβε επιθέματα, τα οποία είχε συνταγογραφήσει εν αγνοία του γιατρός, και όταν ρώτησε τον εκπρόσωπο της εταιρείας που του τα παρέδωσε τον λόγο, η απάντηση ήταν «επειδή είχατε υποβληθεί σε χειρουργείο».

Προφανώς με την ίδια «λογική», ασφαλισμένοι στην Πελοπόννησο είχαν λάβει επιθέματα που εν αγνοία τους είχε γράψει γιατρός ο οποίος είχε έδρα άλλη μακρινή περιοχή της χώρας. Μεγάλο «πάρτι» γίνεται στα γηροκομεία, όπου υπάρχουν πολλοί κατάκοιτοι ασθενείς, στους οποίους γιατροί νοσοκομείων, του ΠΕΔΥ αλλά και ιδιώτες γράφουν επιθέματα «εξ αποστάσεως» χρησιμοποιώντας τις ίδιες φωτογραφίες.

Αποκαλυπτικοί ήταν και οι έλεγχοι κατ’ οίκον που έγιναν σε ασφαλισμένους στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί επιθέματα. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ουδέποτε ελήφθη φωτογραφία της βλάβης τους. Σε μία περίπτωση, η συνταγογράφηση επιθεμάτων για θεραπεία διάρκειας δύο μηνών είχε γίνει δύο ημέρες πριν από τον θάνατο του ασθενούς και με χρήση «κοινής» φωτογραφίας. Συγγενικό πρόσωπο ασφαλισμένης που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ότι ουδέποτε έλαβε η ασθενής επιθέματα, ωστόσο εκπρόσωπος εταιρείας που εμπορεύεται αυτού του είδους τα προϊόντα συνοδευόμενος από γιατρό είχε επισκεφθεί την ασφαλισμένη και έλαβε φωτογραφίες των βλαβών της, χρησιμοποιώντας την δηλαδή ως «μοντέλο»! Ασφαλισμένη κατήγγειλε ότι κατά την επίσκεψή της σε νοσοκομείο γιατρός συνταγογράφησε στο βιβλιάριό της χωρίς καν να την εξετάσει επιθεματικό υλικό για δύο μήνες για τραύμα για το οποίο είχε εξεταστεί από άλλο γιατρό. Σύμφωνα με την ίδια, το υλικό, το οποίο παρέλαβε με τη μεσολάβηση εκπροσώπου της εταιρείας, δεν της ήταν απαραίτητο…

Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ έκανε επίσης έλεγχο των τιμών επιθεμάτων στο Διαδίκτυο, αποκαλύπτοντας μεγάλες διαφορές. Είναι ενδεικτική η περίπτωση επιθέματος που στο Διαδίκτυο έχει τιμή 15,20 ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ χρεώνεται στα 65 ευρώ. Ο έλεγχος αυτός οδήγησε στη μείωση των «ασφαλιστικών» τιμών των επιθεμάτων τον περασμένο Ιούλιο. Ο ΕΟΠΥΥ επαναξιολόγησε και τη λίστα των προς αποζημίωση επιθεμάτων, αφαιρώντας κωδικούς που αντιστοιχούσαν σε διαφορετικού είδους προϊόντα, όπως πόσιμα σκευάσματα για τη στοματική κοιλότητα που είχαν… «εισχωρήσει» στα επιθέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή