Θεσσαλονίκη: Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Θεσσαλονίκη: Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετακίνητοι στη θέση τους για συνέχιση της επίσχεσης εργασίας που ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου, παραμένουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, οι οποίοι νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του οργανισμού, ενώ για αύριο στις 10:30 το πρωί έδωσαν ραντεβού στο Εργατικό Κέντρο της πόλης (ΕΚΘ), όπου θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου με τη διοίκηση του ΕΚΘ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης επισήμανε «πλέον δεν υπάρχει επιστροφή. Θα μείνουμε στον δρόμο για όσο καιρό χρειαστεί, μέχρι να μας καταβάλουν τα δεδουλευμένα τριών μηνών».

Για σχεδόν μία ώρα, περίπου 700 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ απέκλεισαν την οδό Παπαναστασίου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη και ζητώντας από τον πρόεδρο του οργανισμού, Χρήστο Στεφανίδη να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα, ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους.

«Αυτή η απεργία είναι η αρχή, θα είμαστε στο δρόμο για όσο χρειαστεί», «αυτό είναι σωστό, εσύ να μην πληρώνεις κι εγώ να απεργώ», «πρόεδρε δώσε μας λεφτά, να πάμε στη δουλειά μας, να βγουν τα αστικά», φώναζαν, μεταξύ άλλων, οι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο του ΟΑΣΘ.

Συνάντηση με Σπίρτζη ζητούν βουλευτές της ΝΔ

Αμεση συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ζητούν οι βουλευτές Α' και Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, με κοινή επιστολή τους που συνυπογράφει και ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Κώστας Καραμανλής.

Στόχος, όπως τονίζουν, είναι «να βεβαιωθούμε ότι θα δοθεί άμεση λύση στο μείζον πρόβλημα των ημερών, που είναι η συνεχιζόμενη επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ και η συνεπαγόμενη ταλαιπωρία της Θεσσαλονίκης και των πολιτών, η οποία συνοδεύεται από σωρεία οικονομικών επιπτώσεων για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, φοιτητές, μαθητές και τις οικογένειές τους».

Παρέμβαση Τζιτζικώστα

Παράλληλα, εκκληση στην κυβέρνηση, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ για να ξεκινήσουν και πάλι να κυκλοφορούν τα αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm», προτού, όπως είπε, αναγκαστεί να στραφεί στη Δικαιοσύνη.

«Κάνω ακόμη μια έκκληση πριν αναγκαστώ να στραφώ στη Δικαιοσύνη: πρώτον, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή μέρους των χρεών, τουλάχιστον αυτών που αναγνωρίζει, δεύτερον η διοίκηση του ΟΑΣΘ να κατευθύνει αυτά τα χρήματα, μόλις τα λάβει, στην αποπληρωμή των μισθών των εργαζομένων και τρίτον οι εργαζόμενοι να βγουν άμεσα στους δρόμους. Δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί αυτή η ταλαιπωρία του κόσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πότε θα κινηθεί νομικά, απάντησε: «Περιμένω να μιλήσω τις επόμενες ώρες με τον υπουργό για να δω πού βρίσκεται ακριβώς η κατάσταση και θα τοποθετηθώ συνολικά».

Για την κατάσταση που επικρατεί επισήμανε ότι έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς ταλαιπωρούνται οι πολίτες και εκτίμησε ότι οι δέκα μέρες χωρίς αστικές συγκοινωνίες «είναι πραγματικά το όριο και των αντοχών της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης».

«Εμένα ο υπουργός με τον οποίο συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα μου είπε ότι θα στείλει δύο προτάσεις στον ΟΑΣΘ, αυτές που έστειλε. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προχώρησε. Γιατί πραγματικά τουλάχιστον η μία αφορούσε αποπληρωμή συγκεκριμένων χρεών που θα επέτρεπαν στη διοίκηση του ΟΑΣΘ να δώσει στη συνέχεια τα χρήματα αυτά στους οδηγούς και να βγουν οι οδηγοί στους δρόμους» είπε και πρόσθεσε: «Καλώ και την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν δεν μπορούν να οργανώσουν και να διοικήσουν από την Αθήνα τις αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης ας περάσουν την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εμείς ξέρουμε πολύ καλά πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να σχεδιάσει και να παρουσιάσει «ένα πλάνο ενός φορέα κάτω από τον οποίο θα βρίσκονται όλες οι μεταφορές, οι αστικές, οι θαλάσσιες, δηλαδή η θαλάσσια συγκοινωνία, το μετρό, όταν ολοκληρωθεί, τα ΚΤΕΛ, τα πάντα, έτσι ώστε στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας να υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο για τους πολίτες, για τη μετακίνησή τους». Για να γίνει όμως αυτό, διευκρίνισε ότι θα πρέπει να γίνουν οι εφαρμοστικές πράξεις που θα δώσουν σάρκα και οστά στο νομοθέτημα του «Καλλικράτη» περί μητροπολιτικής διοίκησης. «Από τον νόμο του "Καλλικράτη" μας έχουν περαστεί μητροπολιτικές αρμοδιότητες που μέσα σε αυτές είναι και οι μεταφορές. Αυτή τη στιγμή η μητροπολιτική διοίκηση, δυστυχώς, είναι μόνο στα χαρτιά. Εμείς ζητούμε να ενεργοποιηθεί αυτό το άρθρο του "Καλλικράτη" που κάνει τη Θεσσαλονίκη και την αντιπεριφέρεια της Θεσσαλονίκης μια Μητροπολιτική αντιπεριφέρεια» πρόσθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή