Μεθοδεύσεις στη ΔΕΗ υπέρ oμίλου Καλογρίτσα

Μεθοδεύσεις στη ΔΕΗ υπέρ oμίλου Καλογρίτσα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεύτερη μοίρα βάζει η ΔΕΗ την επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να μεθοδεύσει αναθέσεις στην εταιρεία Τοξότης του Ομίλου Καλογρίτσα. Οπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που έφθασαν στο δ.σ. της επιχείρησης, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την ανάθεση του έργου αποθείωσης στον σταθμό Αγ. Δημητρίου, συνολικού ποσού 70 εκατ. ευρώ, αναβλήθηκε δύο φορές, οδηγώντας σε καθυστερήσεις που μπορεί να θέσουν εκτός λειτουργίας μετά το 2020 το 15% της συνολικής λιγνιτικής παραγωγής της χώρας. Ο λόγος είναι οι μεθοδεύσεις της διοίκησης για να ξαναβάλει από το «παράθυρο» στον διαγωνισμό την εταιρεία Τοξότης που βρέθηκε εκτός διαδικασίας, καθώς δεν πληρούσε τις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού, στον οποία προσήλθαν επίσης οι ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ ΑΤΕΒΕ, ΜΕΤΚΑ Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών ορίστηκε αρχικά για τις 25 Ιουλίου 2016 αλλά αναβλήθηκε για τις 30 Αυγούστου και στη συνέχεια για τις 9 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα μεσολάβησε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και του επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, που τον Αύγουστο παρουσίασε στο δ.σ. επιστολές των κινεζικών εταιρειών CMEC και SPIC ότι ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν το έργο από κοινού με τις εταιρείες Τοξότης και Microdata (η δεύτερη είναι του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Μπάκουλη). Η κοινοπραξία των εταιρειών CMEC – Microdata διεκδικεί και τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για έξυπνους μετρητές, έργο ύψους 86 εκατ. ευρώ, ενώ η CMEC έχει καταθέσει προσφορά και για το 24% του ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μελετών – Κατασκευών, Φώτης Καραγιάννης, έχει ενημερώσει για τον κίνδυνο –στην περίπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός και προκηρυχθεί νέος– ο σταθμός να βρεθεί εκτός λειτουργίας μετά το 2020, λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους ρύπους, και η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με μπλακ άουτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή